Jön a fűtési szezon - félig üresek a méregdrágán vett állami gáztározók

Európában majdnem minden országban teljes töltöttséggel készülnek az újabb fűtési szezonra. A két kivétel Portugália és Magyarország: az előbbiben 40, míg nálunk 51 százalékos a földalatti tározók töltöttsége. Nagy baj azért nincs, mert a betározott gáz mennyisége már így is meghaladja a törvényi minimumot. Viszont a helyzet rávilágít arra, hogy a magyar állam teljesen feleslegesen vette meg az E.On tározóit 280 milliárd forintért – ugyanis éppen azok konganak.
Papp Zsolt, 2016. szeptember 30. péntek, 07:08
Fotó: Napi.hu

Az E.On két cégét az gázkereskedő E.On Földgáz Trade-et és a tárolással foglalkozó E.On Földgáz Storage-ot összesen 280 milliárd forintért vásárolta meg a magyar állam, illetve az MVM Zrt. 2013 őszén. Az akkori ügyletet a kormány soha nem tudta észérvekkel indokolni: volt szó rezsicsökkentésről, meg energiabiztonságról - mintha a német tulajdonosok bármikor magukkal vihették volna az egykori magyar kiürült gázmezőkből átalakított természetes tárolókat.

Az ügylet értelmére - vagy épp annak értelmetlenségére - rávilágítanak a kihasználtsági adatok. Az európai gázszolgáltató cégek brüsszeli lobbiszervezete, a Gas Infrastructure Europe e hét eleji adatai azt tükrözik, hogy egész Európa felkészült az újabb fűtési szezonra, a gáztározói kapacitások 80-90 százalékos töltöttségen vannak. A betárolási időszakból hátralévő szűk egy hónap bőven elegendő a 90-100 százalékos töltöttség eléréshez.

Már csaknem hárommilliárd köbméter gáz van a föld alatt

A sorból két ország lóg ki: az elhanyagolható, gyakorlatilag nulla tárolókapacitással rendelkező Portugáliában a tárolókapacitások 41 százalékkal töltöttek, míg Magyarországon ez az arány 56 százalék. A magyar tározók - elméletben - 5,6 milliárd köbméter földgáz tárolására alkalmasak.

Az 1,2 milliárd köbméteres tározót az MMBF Földgáztároló Zrt. üzemelteti. Az egységet a kétezres évek végén alakították ki a piaci szereplők a stratégiai tartalékok tárolására. A tároló fizikai valójában a Szeged mellett Szőreg-1 mezőn található. Ez az a tároló, amely műszakilag megfelel a kor követelményeinek, amit jól jelez, hogy ennek töltöttsége már most 84 százalék felett van, és az tárolt mozgásmennyiség meghaladja 1 milliárd köbmétert. A biztonsági tartalék mértéke 915 millió köbméter.

Miért vették meg a földalatti tározókat?

A nagyobb gond a 280 milliárd forintért megvásárolt egykori E.On-tározókkal van. Ezek fizikailag Zsanán, Hajdúszoboszlón, Pusztaedericsen, valamint Kardoskúton vannak, mind felhagyott és átalakított gázmezők. A Magyar Földgáztároló Zrt. kapacitásainak alig 44 százalékát használja ki, ami 1,9 milliárd köbméternyi földgázt jelent. A tárolt gáz önmagában tekintélyes mértékű, hisz fedezi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által a nagyobb szolgáltatók, felhasználók számára előírt tartalékokat.

Ugyanakkor beszédes, hogy a tározók több mint fele üres: e kapacitásokra ma nincs szükség, a jövőbeni jelentőségük is csökken, ugyanis az ellátási biztonságot garantálja a diverzifikálódó szállítórendszer (a szlovák-magyar gázvezetékek összekapcsolása után indul magyar és a román rendszerek összekapcsolása) és a csökkenő energiaigény. Jól mutatja a változó európai ellátásbiztonságot, hogy ma már Ukrajna közvetlen orosz import nélkül el tudja látni gázigényét. Már a 2014-es E.On-ügylet kormányzati bejelentésekor sem volt világos, hogy mi az üzlet a kihasználatlan gáztározók megvételében a magyar állam számára. Az azóta eltel idő igazolta a szkeptikusok véleményét: ez egy kifejezetten rossz ügylet volt a magyar adófizetők számára, viszont jól járt az E.On, amely komoly tőkével tudott kilépni a veszteségesé tett magyar gázpiacról.

A mostanáig betárolt 2,9 milliárd köbméter gáz már most nagyobb mennyiség, mint amely tavaly ilyenkor volt a magyar tározókban - vagyis folyamatos orosz gázszállítások mellett és átlagos téli időjárás esetén már nem lehet gond az ország gázellátásával.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.09.30 22:53

@tegnaputan:
Mi a kérdés, öregapám?
Vagy az nem tetszett, hogy egy üzleti kérdést úgy tettem föl, ahogy az neked nem jó?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2016.09.30 22:45

@HauserArnold: Szerinted mi a különbség a gázszállítási szerződésekben a "vedd át és fizess" ill. "fizetek majd ha átvettem" konstrukció között?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2016.09.30 15:06

@vlaki: Nem tudom eldonteni, hogy ezt a sok ostobasagot azert hordtad ossze, mert ennyire hulye vagy, vagy azert mert szandekosan hazudozol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.09.30 13:45

@vlaki:

"Az E-on, csak abban az esetben volt hajlandó vissza adni a nagykereskedelmi jogokat, ha mellé megvesszük a tárolókat is."

Megint átvert bennünket valaki?
Mi vagyunk mi?
Hülyék?
Mások játékszerei?
Melyik kormány vette meg a tárolókat?
A komcsik fizettek ennyit a nemzetközi karvalytőkének?
Akkor majd jól bíróság elé állítja őket a NER!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.09.30 13:18

Mielőtt ilyen agy (?) menésbe kezdesz, gondolkoztál (?) azon, hogy miért akart az EON megszabadulni a tárolókapacitástól? Biztos mert extraprofitja volt rajta ugye? Ne haragudj, de ekkora hülyeséget még a bértrollok sem írnak le, mint Te.
A gázt nemzetközi szerződésben rögzített árakon vásároltuk meg az Oroszoktól. A magyar fogyasztás kisebb részét importáltuk nyugatról. Megnyugtatlak, a gáztározókban mindig is orosz gáz volt.
A gáz ára mindig is hatósági áras volt a lakosság számára. Most is az. Most például lehetne úgy 20%-al olcsóbb a beszerzési ár alapján. Valaki extraprofitot realizál? De ki? Megmondanád, Vlaki elvtárs?
Az olajárzuhanás előtt a határra eleve 100 forint feletti áron érkezett egy m3 gáz. Abból lett mondjuk a 120 forint/m3.
Ugye ez a 20 Ft tartalmazta az elosztói hálózat, szolgáltatás működtetését, a tárolási költségeket az EXTRA (?) profitot és mondjuk 4 forint áfa-t. Aztán még a rezsicsökkentést is levonhatod belőle. Na ezért "hullott" az állam kezébe a gázszolgáltatás. Az állam a tulajdonos, aki most lehetne igazán a helyzetmagaslatán és csökkenthetné az árat, mert a beszerzési ár közben az 30%-al csökkent.
De Te nyilván másképpen tudod, mert másképpen álmodtad meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html