Az E.On két cégét az gázkereskedő E.On Földgáz Trade-et és a tárolással foglalkozó E.On Földgáz Storage-ot összesen 280 milliárd forintért vásárolta meg a magyar állam, illetve az MVM Zrt. 2013 őszén. Az akkori ügyletet a kormány soha nem tudta észérvekkel indokolni: volt szó rezsicsökkentésről, meg energiabiztonságról - mintha a német tulajdonosok bármikor magukkal vihették volna az egykori magyar kiürült gázmezőkből átalakított természetes tárolókat.

Az ügylet értelmére - vagy épp annak értelmetlenségére - rávilágítanak a kihasználtsági adatok. Az európai gázszolgáltató cégek brüsszeli lobbiszervezete, a Gas Infrastructure Europe e hét eleji adatai azt tükrözik, hogy egész Európa felkészült az újabb fűtési szezonra, a gáztározói kapacitások 80-90 százalékos töltöttségen vannak. A betárolási időszakból hátralévő szűk egy hónap bőven elegendő a 90-100 százalékos töltöttség eléréshez.

Már csaknem hárommilliárd köbméter gáz van a föld alatt

A sorból két ország lóg ki: az elhanyagolható, gyakorlatilag nulla tárolókapacitással rendelkező Portugáliában a tárolókapacitások 41 százalékkal töltöttek, míg Magyarországon ez az arány 56 százalék. A magyar tározók - elméletben - 5,6 milliárd köbméter földgáz tárolására alkalmasak.

Az 1,2 milliárd köbméteres tározót az MMBF Földgáztároló Zrt. üzemelteti. Az egységet a kétezres évek végén alakították ki a piaci szereplők a stratégiai tartalékok tárolására. A tároló fizikai valójában a Szeged mellett Szőreg-1 mezőn található. Ez az a tároló, amely műszakilag megfelel a kor követelményeinek, amit jól jelez, hogy ennek töltöttsége már most 84 százalék felett van, és az tárolt mozgásmennyiség meghaladja 1 milliárd köbmétert. A biztonsági tartalék mértéke 915 millió köbméter.

Miért vették meg a földalatti tározókat?

A nagyobb gond a 280 milliárd forintért megvásárolt egykori E.On-tározókkal van. Ezek fizikailag Zsanán, Hajdúszoboszlón, Pusztaedericsen, valamint Kardoskúton vannak, mind felhagyott és átalakított gázmezők. A Magyar Földgáztároló Zrt. kapacitásainak alig 44 százalékát használja ki, ami 1,9 milliárd köbméternyi földgázt jelent. A tárolt gáz önmagában tekintélyes mértékű, hisz fedezi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által a nagyobb szolgáltatók, felhasználók számára előírt tartalékokat.

Ugyanakkor beszédes, hogy a tározók több mint fele üres: e kapacitásokra ma nincs szükség, a jövőbeni jelentőségük is csökken, ugyanis az ellátási biztonságot garantálja a diverzifikálódó szállítórendszer (a szlovák-magyar gázvezetékek összekapcsolása után indul magyar és a román rendszerek összekapcsolása) és a csökkenő energiaigény. Jól mutatja a változó európai ellátásbiztonságot, hogy ma már Ukrajna közvetlen orosz import nélkül el tudja látni gázigényét. Már a 2014-es E.On-ügylet kormányzati bejelentésekor sem volt világos, hogy mi az üzlet a kihasználatlan gáztározók megvételében a magyar állam számára. Az azóta eltel idő igazolta a szkeptikusok véleményét: ez egy kifejezetten rossz ügylet volt a magyar adófizetők számára, viszont jól járt az E.On, amely komoly tőkével tudott kilépni a veszteségesé tett magyar gázpiacról.

A mostanáig betárolt 2,9 milliárd köbméter gáz már most nagyobb mennyiség, mint amely tavaly ilyenkor volt a magyar tározókban - vagyis folyamatos orosz gázszállítások mellett és átlagos téli időjárás esetén már nem lehet gond az ország gázellátásával.