Jön a magyar bankszanálási törvény

Akár január elejére elkészülhet az a törvénytervezet, amely alapján Magyarországon sem az adófizetők pénzéből kellene kisegíteni a bajba jutott
portfolio.hu, 2013. december 22. vasárnap, 00:51
Fotó: Napi.hu

Akár január elejére elkészülhet az a törvénytervezet, amely alapján Magyarországon sem az adófizetők pénzéből kellene kisegíteni a bajba jutott bankokat - mondta az MTV szombat esti híradójának Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Brüsszelben a héten dőlt el, hogy a jövőben miként segítik meg a bajba került európai bankokat. Ennek értelmében felállítanak egy új, centralizált ügynökséget, valamint létrehozzák az egyedi, nemzeti bankszanálási alapok hálózatát, amelyet 10 év alatt egy egységes bankszanálási alappá vonnak össze. A cél az eurózóna esetlegesen bajba kerülő bankjainak bezárása vagy megmentése adófizetői pénzek igénybevétele nélkül.

Orbán Viktor miniszterelnök ezek után Brüsszelben áttörésnek nevezte a döntést és közölte: Magyarország már vizsgálja, érdemes-e belépni az uniós bankok megmentésére létrehozott alapba, az illetékes minisztérium pedig már dolgozik egy unióshoz hasonló hazai törvényen. Ezzel kapcsolatban nyilatkozott a köztévének Varga. A tárcavezető szerint a törvénytervezet akár már januárra elkészülhet.

Hogy ha egy ilyen jogszabály elkészül, ha lesz egy bankszanálási törvény, akkor nagyon nagy lépést tettünk afelé, hogy Magyarországon a bankzavarokat, a bankcsődöket, vagy működési problémákat teljesen megfelelő mederben lehessen kezelni - emelte ki Varga, aki szerint az Országgyűlés már tavasszal el is fogadhatja a törvényt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kertaife, 2013.12.23 11:05

Már ne haragudjatok, de tökre nem igazságos, hogy az adófizetők pénzéből ,mentik a bankokat, mint ahogy az sem, hogy stadionokat építenek. Valamilyen szinten mindenkinek vállalnia kell a felelősséget, ha Te nem jársz utána hova rakod a pénzed és az a bank csődbe megy, miért kellene az adófizetőknek pénzéből visszafizetni. Legyen ez a Te bajod van itt mire költeni ebben az országban. Amúgy meg a bankokat nem kell sajnálni, mindent kiterhelnek valamilyen formában az ügyfelekre, ha csődbe megy annak pedig keressék meg a felelősét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.12.22 15:08

@andras_h: Mi lesz a következő? Ha beadom az autóm szervizbe, és az pont akkor megy csődbe, akkor vihetik az autómat, nekem pedig jó képet kell vágni hozzá? Abszurd.
-Ez már eddig is így volt.Lefoglalnak mindent,és te majd szaladgálhatsz hogy nem adtad el,vagy nem vetted az autódat a szerviztől.A bizonyítás téged terhel.
Isten hozott,Magyarországon!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

andras_h, 2013.12.22 08:11

Mi lesz a következő? Ha beadom az autóm szervizbe, és az pont akkor megy csődbe, akkor vihetik az autómat, nekem pedig jó képet kell vágni hozzá? Abszurd.
Ha egy cég csődbe megy, fizessenek a tulajdonosok, részvényesek, és ne az ügyfelek. De a kommunisták nem fogják fel, mi a különbség a kettő között.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html