Akár január elejére elkészülhet az a törvénytervezet, amely alapján Magyarországon sem az adófizetők pénzéből kellene kisegíteni a bajba jutott bankokat - mondta az MTV szombat esti híradójának Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Brüsszelben a héten dőlt el, hogy a jövőben miként segítik meg a bajba került európai bankokat. Ennek értelmében felállítanak egy új, centralizált ügynökséget, valamint létrehozzák az egyedi, nemzeti bankszanálási alapok hálózatát, amelyet 10 év alatt egy egységes bankszanálási alappá vonnak össze. A cél az eurózóna esetlegesen bajba kerülő bankjainak bezárása vagy megmentése adófizetői pénzek igénybevétele nélkül.

Orbán Viktor miniszterelnök ezek után Brüsszelben áttörésnek nevezte a döntést és közölte: Magyarország már vizsgálja, érdemes-e belépni az uniós bankok megmentésére létrehozott alapba, az illetékes minisztérium pedig már dolgozik egy unióshoz hasonló hazai törvényen. Ezzel kapcsolatban nyilatkozott a köztévének Varga. A tárcavezető szerint a törvénytervezet akár már januárra elkészülhet.

Hogy ha egy ilyen jogszabály elkészül, ha lesz egy bankszanálási törvény, akkor nagyon nagy lépést tettünk afelé, hogy Magyarországon a bankzavarokat, a bankcsődöket, vagy működési problémákat teljesen megfelelő mederben lehessen kezelni - emelte ki Varga, aki szerint az Országgyűlés már tavasszal el is fogadhatja a törvényt.