Jön a magyar kenyérszigor - eltűnik a gagyi a polcokról

A párizsik után a kenyereknél is rendet csinálnak: ehetőbb, tartalmasabb pékárukat kapunk. A sót azonban csak később tiltják ki a kenyerekből.
Csernátony Csaba, 2016. augusztus 2. kedd, 07:23
Fotó: Napi.hu

Július közepén lépett életbe a virslirendelet, amely a jövőben magasabb hústartalmat ír elő egy rakás terméknél.  A hústermékek után a kenyereknél és pékáruknál is jön az új szabályozás, amely átírja a Magyar Élelmiszerkönyv kenyér- és pékáru fejezetét. Ennek eredményeként a korábbinál tartalmasabb, jobb termékek jutnak majd el a polcokra.

Ősszel jelenhetnek meg az új szabályok

A kenyérrendelet tervezete az idei év elején megjelent, a Buksza most azt kérdezte a földművelésügyi tárcától, hogy mikor lép életbe a szabályozás. Megkeresésünkre a minisztérium közölte: várhatóan 2016. október második felében léphet hatályba az új szabályozás. Innentől számított 6 hónapon belül kell jönniük a megújított termékeknek.

"Az előírás célja a rossz, gyenge minőségű élelmiszerek visszaszorítása. Továbbá garantálja, hogy az előírásokat betartva és megfelelő szakértelemmel elkészítve, jó minőségű termékek készülhessenek" - áll a tárca válaszában. A szabályozás felsorolja a védett elnevezésű termékeket, többek között a mákos kalácsot, császárzsemlét, fonott kalácsot, óriás kiflit, a rongyos kifli, a leveles pogácsát. A Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő megnevezések kizárólag akkor használhatók, amennyiben a termékek megfelelnek az ott rögzített követelményeknek.

Álgabonák is bekerülnek a körbe - a só haladékot kapott

Az új szabályok 14 kenyérfajtára ír elő kötelező összetételt, emellett összetevőként a jövőben lehet használni az úgynevezett egészségtudatosabb étrendhez tartozó, magas vitamin-, rosttartalmú és gluténmentes álgabonákat (hajdina, amarán). A várhatóan októbertől élő rendelet a lisztkeverékekből készített kenyereknél pontosan előírja az arányokat.

A célegyenesben lévő rendelet a kenyérszabályokat írja át, azonban a sótartalomra csökkentésére vonatkozó előírásokat csak később kell majd kötelezően alkalmazni. A minisztériumi válasz szerint a só csökkentésére vonatkozó szabályok 2016-ban nem lépnek életbe, a kenyérgyártók azonban önkéntesen csökkenthetik a sótartalmat 2018. január előtt.

Pár lényeges előírás

  • A rozskenyeret legalább 60 százalékban rozslisztből kell készíteni, a sima (búza) liszt arány maximum 40 százalékos lehet. (A rozskenyérnél eddig a minimális rozsliszttartalom csak 40 százalék volt.)
  • A rozsos kenyér esetében a rozsliszt aránya minimum 30 százalék, míg a búzaőrleményé 70 százalék. (A rozsos kenyér esetében a minimális rozsliszttartalom 15,1 százalékos volt.)
  • Tönkölykenyérnek hívott termék esetében legalább 60 százalékban kell a tönkölybúza-őrlemény arányának.
  • A kukoricás kenyérnél 100 kiló lisztre vetítve legalább 5,5 kiló extrudált kukoricapehely-lisztet vagy egyéb kukoricaőrleményt kell felhasználni.
  • A Graham-kenyér csak akkor lesz szabályos - tehát csak akkor szabad ezen a néven forgalmazni -, ha a Graham-liszt aránya legalább 90 százalékos.

Ha tetszett a cikk, a Bukszát szeretheti a Facebookon is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.08.03 22:21

@Pegazus_a_borbarat:
"De hiszen te bizonygattad eddig hogy a magyar termék nem lehet jó, ezért minden élelmiszert"
Érdekes én erről nem tudok.
Delírium tremens a te kórisméd, arról már hallottam, hogy alkoholisták fekete kutyákat látnak, de a macskakonzerv új. Bekerülhetsz az orvosi lexikonokba!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.08.03 20:37

@foldnyuzo: "Aki azt mondja nem lehet jó kenyeret venni az nagyon finnyás lehet"

De hiszen te bizonygattad eddig hogy a magyar termék nem lehet jó, ezért minden élelmiszert - a te esetedben a lejárt szavatosságú macskaeledel-konzerveket - külföldön vásárolsz meg... Hogyhogy nem kapsz mérgezést a magyar kenyértől?

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.08.03 13:09

@Rodent:
Aki azt mondja nem lehet jó kenyeret venni az nagyon finnyás lehet.
A környékünkön legalább 50 féle van, ha külön számolom a sütődéket is. Nekünk 5-6 féle a kedvencünk, hol ezt esszük hol azt. A maradék 45 félét is megveszi valaki akinek más az ízlése!
Már megint a parasztvakítás!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.08.03 09:20

@Mekelekke: Mindig azt varjatok, hogy a sultgalamb a szatokba repuljon, es ha nem jon, akkor felhaborodtok.

Mi tart vissza attol, hogy sajat magadnak suss kenyeret? Kituno kenyeret lehet sutni otthon, hazilag, mar egy olcso kenyersuto geppel is.

Erdekes modon mi evek ota tudunk magunknak kenyeret sutni, mindenfele problema nelkul. Krumplit szinte mindig rakunk bele. Neha kulonbozo sajtokat is. Amikor ugy kivanjuk, akkor meg a gepben elkeszitett tesztat szepen felosztjuk es kituno zsomlet sutunk, szezammaggal vagy sajttal a tetejen.

Ne legyel lusta. Ha nem tetszik a pekek termeke, akkor nem kell megvenni, csinalhatsz magadnak jobbat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2016.08.03 08:51

Most jut eszembe, hogy tavaly előtt vettem egy krumplis kenyeret, aminek KRUMPLIS ÍZE VOLT! Többé nem kaptam sehol ilyet, az azóta vásárolt kenyereknek csak a neve volt krumplis. Aki esetleg tudja, hogy mi a titkos hozzávaló, az legyen szíves és árulja el a pékeknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html