Ez a program emailben elküldi a cikk címét és bevezetőjét, önnek csak a címzett e-mail címét kell megadnia. Pár soros megjegyzést is mellékelhet az üzenethez a "Megjegyzés" rovatban.
Július közepén lépett életbe a virslirendelet, amely a jövőben magasabb hústartalmat ír elő egy rakás terméknél. A hústermékek után a kenyereknél és pékáruknál is jön az új szabályozás, amely átírja a Magyar Élelmiszerkönyv kenyér- és pékáru fejezetét. Ennek eredményeként a korábbinál tartalmasabb, jobb termékek jutnak majd el a polcokra.
Ősszel jelenhetnek meg az új szabályok
A kenyérrendelet tervezete az idei év elején megjelent, a Buksza most azt kérdezte a földművelésügyi tárcától, hogy mikor lép életbe a szabályozás. Megkeresésünkre a minisztérium közölte: várhatóan 2016. október második felében léphet hatályba az új szabályozás. Innentől számított 6 hónapon belül kell jönniük a megújított termékeknek.
"Az előírás célja a rossz, gyenge minőségű élelmiszerek visszaszorítása. Továbbá garantálja, hogy az előírásokat betartva és megfelelő szakértelemmel elkészítve, jó minőségű termékek készülhessenek" - áll a tárca válaszában. A szabályozás felsorolja a védett elnevezésű termékeket, többek között a mákos kalácsot, császárzsemlét, fonott kalácsot, óriás kiflit, a rongyos kifli, a leveles pogácsát. A Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő megnevezések kizárólag akkor használhatók, amennyiben a termékek megfelelnek az ott rögzített követelményeknek.
Álgabonák is bekerülnek a körbe - a só haladékot kapott
Az új szabályok 14 kenyérfajtára ír elő kötelező összetételt, emellett összetevőként a jövőben lehet használni az úgynevezett egészségtudatosabb étrendhez tartozó, magas vitamin-, rosttartalmú és gluténmentes álgabonákat (hajdina, amarán). A várhatóan októbertől élő rendelet a lisztkeverékekből készített kenyereknél pontosan előírja az arányokat.
A célegyenesben lévő rendelet a kenyérszabályokat írja át, azonban a sótartalomra csökkentésére vonatkozó előírásokat csak később kell majd kötelezően alkalmazni. A minisztériumi válasz szerint a só csökkentésére vonatkozó szabályok 2016-ban nem lépnek életbe, a kenyérgyártók azonban önkéntesen csökkenthetik a sótartalmat 2018. január előtt.
Pár lényeges előírás
Ha tetszett a cikk, a Bukszát szeretheti a Facebookon is.
foldnyuzo, 2016.08.03 22:21
"De hiszen te bizonygattad eddig hogy a magyar termék nem lehet jó, ezért minden élelmiszert"
Érdekes én erről nem tudok.
Delírium tremens a te kórisméd, arról már hallottam, hogy alkoholisták fekete kutyákat látnak, de a macskakonzerv új. Bekerülhetsz az orvosi lexikonokba!