Egy friss kormányhatározat szerint létre kell hozni a Nemzeti védőnői hálózatot - derül ki a legújabb Magyar Közlönyből (pdf).

Az indoklás szerint a hálózatra azért van szükség, hogy a védőnők "szakmai előmenetele és szakmai élethelyzete a jövőre nézve kiszámítható legyen". A kormányhatározat szerint július 1-ig kell kidolgoznia az erről szóló koncepciót az emberi erőforrások minisztériumának, a munkát pedig a miniszter, Balog Zoltán felügyeli.

Bérgondok

A védőnőknél korábban komoly bérfeszültség alakult ki.  Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének április végén beszélt arról, hogy az alapellátásban dolgozó védőnők nem a szakellátásban dolgozók számára megállapított bértábla hatálya alá tartoznak.

A védőnők bérét a közalkalmazotti jogállásról szóló törvény szerinti bértáblával számolják, nem pedig az egészségügyi szakdolgozói bértábla alapján, ami 60 ezer forintos különbséget is jelenthet. A védőnői bérkiegészítés is "széthúzta" a védőnői társadalmat, mert az ellátottak alapján kaptak kiegészítést, ez azonban nem vette figyelembe a munkában eltöltött időt.