BUX
39025

Jön a nyugdíjemelés - visszatér a hosszabb gyes, változik a gázártámogatás

Január elsejétől 3,8, illetve 4,4 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, visszatér a hároméves gyes - jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő.

Leszák Tamás, 2010. november 25. csütörtök, 10:52

Emelkednek a nyugdjak január elsejétől, az idén nyugdíjba vonultak 3,8, a korábban nyugdíjazottak pedig 4,4 százalékkal több nyugellátást kapnak - jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő. A döntés 2,65 millió nyugdíjast érint, a kormányszóvivő szerint a magasabb emeléssel a most 84 ezer forintos átlagnyugdíj 3700 forinttal, a legkisebb járandóság pedig 1254 forinttal lesz több.A gyes időtartamát újra 3 évre tolja ki a kormány, a korábban dolgozni akarók visszamehetnek korábban. A döntés visszamenőleg is érvényes, azokra, akiknek a jelenlegi szabályozás csak két éves gyest engedélyezne - mondta Soltész Miklós szociális, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma család és ifjúság ügyért felelős államtitkára. Szigorítás, hogy a munkába visszatérő édesanyák csak 4 órás munkaviszony esetén kapják meg a juttatást, nyolc órás munkaviszonnyal nem. A gyermek tíz éves koráig 6 hónapra adja meg a kormány az örökbefogadói gyes lehetőségét (3 éves kor alatt az általános szabályok érvényesek itt is).

Jövő év szeptember elsejétől a lakástámogatás rendszerébe építik be a gáz- és távhőtámogatást - tette hozzá az államtitkár. A jövő évi költségvetésben április 30-ig tartják fent ezt a támogatást, az eddigi feltételekkel - 960 ezer háztartás számára. A szociális törvény átalakításával ugyanezen emberek a lakásfenntartási támogatáson belül kapják meg ezt a támogatást. A költségvetésben szerepel ez a támogatási összeg az államtitkár szerint.