Jön a részben fizetős oktatás - módosításokra készül a kormány

Kikerült a kormány oldalára a közoktatási törvény módosítási tervezete. Eszerint a jövőben fizetni kellene a tanulmányi és szakmai versenyekért, a szakkörökért, a diáknapokért, az énekkari foglalkozásért, más művészeti tevékenységért, az iskolai sportkörökért, de még a házibajnokságért is.
Napi.hu, 2015. december 15. kedd, 09:46
Fotó: Napi.hu

Több ponton módosítanák a közoktatási törvényt a kormány honlapjára feltett tervezet szerint. Többek között bekerült egy rész arról, ki számít "lemorzsolódással veszélyeztetett" tanulónak, de az is kiderült, mikért kell ezentúl fizetni a diákoknak, így nem lenne ingyenes a szakkör, de még az énekkar sem - értesült az Eduline.

Több oktatási szolgáltatás ingyenességét eltörölnék: fizetni kellene ezentúl a tanulmányi és szakmai versenyekért, a szakkörökért, a diáknapokért, az énekkari foglalkozásért, más művészeti tevékenységért, az iskolai sportkörökért, a házibajnokságért, az iskolák közötti versenyekért és a bajnokságokért is.

A jövőben nem lenne térítésmentes az első szakképesítésre való felkészülés, ennek keretében a gyakorlati képzéshez biztosított munkaruha, egyéni védőfelszerelés és tisztálkodási eszköz, a szintvizsga, a különbözeti vizsga, a javítóvizsga, a szakmai alkalmassági vizsga, a pályaalkalmassági vizsgálat, valamint az első szakmai vizsga a tanulói jogviszony ideje alatt.

Eltörölnék az ingyenességet a gyógypedagógiai tanácsadásban, a korai fejlesztésért és gondozásért, a fejlesztő nevelésért, a fejlesztő felkészítésért és a fejlesztő iskolai oktatásért is fizetni kellene.

Ugyanakkor bekerülne a törvénybe az ingyenes étkezés, valamint az is, hogy a második szakképesítés és azoknak a vizsgái is ingyenesek - írja  a hvg.hu.

EMMI: félreértés a törvénymódosítás
A félreértésekkel és rosszindulatú feltételezésekkel ellentétben sem az Emberi Erőforrások Minisztériumának, sem a kormánynak nincs olyan terve, amely a köznevelésben jelenleg térítésmentesen igénybe vehető ellátások körét szűkítené - olvasható az EMMI közleményében.. Továbbra sem kell fizetni a szakmai versenyekért, a szakkörökért, a diáknapokért, az énekkari foglalkozásért, más művészeti tevékenységért, az iskolai sportkörökért, a házibajnokságokért.
A törvénymódosítások ugyanis nemhogy csökkentették volna, épp bővítették a köznevelés és szakképzés rendszerében az ingyenesen, illetve térítésmentesen nyújtott nevelés-oktatás körét. Már nem csak az első, hanem a második szakképesítés is külön térítési vagy tandíj fizetése nélkül megszerezhető az állami köznevelési közfeladat-ellátás körében, tehát az állami fenntartású, illetve az állami feladatellátásban közreműködő egyházi és magánintézményekben.
Tekintettel arra, hogy jól látható módon a szakképzés ingyenességére vonatkozó szabályok törvényi szinten, a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvényben jelennek meg, ezért - mindössze jogtechnikai okokból - törölni kellett az ezzel párhuzamos rendelkezéseket egy alacsonyabb szintű jogszabályból, a 229/2012. (VIII. 31.) kormányrendeletből. A cikkben idézett szolgáltatások ingyenességét immáron nem Kormányrendelet rendelet, hanem a szakképzési törvény tartalmazza, tehát látható, hogy csak jogtechnikai és nem tartalmi módosítás történt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.12.17 08:43

Jogtechnika, mindössze jogtechnika...
Hát néhány alapjogot törölni kellett, ki kellett hirdetni a vészállapotot és a rendeleti kormányzást, de ez jogtechnika, semmi más.

A tanulmnyi versenyek nem lesznek ingynesek - mert sok tanárnak dolgoznia kell benne és az állam nem fogja ilyen úri huncutságokért fizetni őket.

A sportszakkör - kivéve a focit!!!! - ne lesz ingyenes, ugyanezért.

Mégis miét vártatok? Nem elég nektek, hogy az ÁLLAM ingyenessé teszi a kéményseprést?

Nem elég, hogy a kaszinóknak nem kell adót fizetniük?

Hogy a "nem vagyok oligarcha, az sem tudom, mit jelent az" Mászáros gázszerelő hirtelen üzleti karriert fut be és megmutatja, mire képes a magyar ember?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.12.17 01:08

No, akkor narancsparasztok utcara!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2015.12.16 11:43

Megint üzent a rezsim...
Ne tanulj. Ha tanulni akarsz, fizess többet.
Ne dolgozz. Ha mindenáron dogozni akarsz, adózz többet.
Ne akarj nyugdíjat. Ha akarsz, gondoskodj róla magad.
Ne legyél beteg. Ha mégis ez a mániád, akkor fizesd meg.

De mi senkit sem hagyunk az út szélén:
Legyél pl. adócsaló - a Stabilitás Megtakarítási Számlát neked találtuk ki.
Legyél köztörvényes bűnöző - így lehet belőled állami tisztségviselő.
De ha pl. a közpénzek lenyúlásában vagy jobb mindenkinél, akkor akár jegybankelnököt is csinálunk belőled...

Válassz kedvedre.
A Magyar Reformok Működnek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.12.15 16:50

ez is családbarát intézkedés, csak még nem adták le a drótot a sameszoknak, hogy hogyan kell ezt megmagyarázni. valszeg bedobják, hogy jobb, mint a tandíj, és ezzel el van intézve. szerintük...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.12.15 12:02

@_Jhony: Miután a nép mindeddig lazán tűrte a csuti és csürhéje minden tobzódását, miből gondolod, hogy éppen ez verné ki végleg a biztosítékot?

A nép gond nélkül lenyelte a soha sem hazudó kormányától a trafik, a föld mutyit. A Lőrincz példátlan gazdagodását, a parókakészítő kivételes adózási lehetőségeit. Miből gondolod, hogy ettől a pitiáner ötlettől majd fellázadnak a szülők?
Automatikusan megszűnik jó néhány probléma. Pl. nem köt le munkaerőt a cikkben említett tevékenység. Énekkar, sportkör stb. nélkül egészen jól el lehet élni, nem kell fűteni, világítani, nem kopnak eszközök stb. :))
Az erre a célra eddig fordított összeg pedig mehet kisvasútra, az aranylábúakra, unió ellenes plakátra... Fog ez menni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html