A visszamenőleges emelés nem csak a nyugdíjakra, hanem a rokkantsági nyugdíjból átalakult rokkantsági- és rehabilitációs ellátásokra is vonatkozik - közölte az emberi erőforrás tárca.

Azok is megkapják visszamenőlegesen a kiegészítő nyugdíjemelést, akik novemberben már nem jogosultak nyugellátásra. Ebbe a körbe tartoznak például, akik már nem minősülnek megváltozott munkaképességűnek, az időközben elhunytak után pedig az arra jogosult hozzátartozó igényelheti a kiegészítést.

A nyugellátások és egyes más ellátások emeléséről szóló kormányrendelet értelmében emelkedik az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíj, a rehabilitációs járadék, az árvaellátás, a baleseti hozzátartozói nyugellátás, a mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadék, a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadéka, a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, az átmeneti bányászjáradék, a balettművészeti életjáradék, a rokkantsági ellátás, a rehabilitációs ellátás, a baleseti járadék, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátás és az önkormányzati képviselők közszolgálati járadéka.

A kiegészítés beépül a novemberi és a decemberi ellátásokba is, így az érintettek ekkortól már az 1,6 százalékkal növelt összeget kapják.