BUX
37689

Jön az egyéni nyugdíjszámla

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) - tudtuk meg - 2012-től tartja nyilván az egyéni nyugdíjszámlákat, addig ezt a munkát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) végzi.

NAPI, 2011. január 30. vasárnap, 09:55

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikkeA menetrenddel kapcsolatban elmondták: a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő átlépésre vonatkozó eljárásról szóló kormányrendelet rendelkezéseinek megfelelően a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság és a Külügyminisztériumon keresztül a Magyar Köztársaság külképviseletei a határidőre megtett nyilatkozatokat megküldik az ONYF-nek. Az ONYF a nyilatkozatokat összesíti és megküldi az érintett magánnyugdíjpénztáraknak, legkésőbb 2011. március 1-jéig. A pénztár a beérkezett nyilatkozatokat feldolgozza, majd ezt követően a beérkezést követő 45 napon belül megállapítja a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tagjainak számát, a visszaléptetés végrehajtására ütemtervet készít.

Ha a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tag a tagi kifizetés összegéről nem rendelkezik, a magánnyugdíjpénztár 2011. március 1-31. között felkéri, hogy rendelkezzék róla. Ha a volt tag a felhívás kézhezvételét követő 30 napon belül nem nyilatkozik, a magánnyugdíjpénztár a visszalépő tagi kifizetések összegét a lakcímére utalja ki. Az át nem vett és a magánnyugdíjpénztárhoz visszaérkezett összeget a pénztár - a volt tagnak a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számláján történő jóváírás érdekében - a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalja át.Az egész olyan, mint ha a kivégzés minden részletét - az eszközök beszerzésétől a résztvevők meghívásáig - a halálraítéltre bíznák. Ehhez passzol az is, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kijelentette: a reálhozamokat február végéig számítják ki. Ezt a magánpénztáraknak kell megtenniük, de az ONYF-től ők csak március 1-jén értesülnek arról, kik az érintettek. Persze - ahogy ezt néhány szakértő tanácsolja - megtehetnék, hogy ezt minden tagjukra kiszámolják. Nem mindegy azonban, milyen fordulónappal teszik ezt meg - az egy konkrét időpont kijelölésére vonatkozó javaslatukat, minden mással egyetemben, a kormány figyelmen kívül hagyta -, az értékelést pedig nagyban nehezítik a különböző összetételű portfóliók.