Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A MAVIR közleménye szerint az óraátállításoknak köszönhetően éves szinten mintegy 120 gigawattórával (GWh) kevesebb áramot használ fel az ország, ami 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg.

Az idén 2012. március 25-én, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítani az órát.

A hazai villamosenergia-rendszert irányító MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat.

A MAVIR tájékoztatása szerint az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos - 2.000-4.000 megawattóra (MWh) - fogyasztáscsökkenés tapasztalható.

A megtakarítás nemcsak a pénztárcát kíméli, hanem a környezet számára is hasznos, ha kevesebb energiát kell az erőművekben termelni - hangsúlyozza a MAVIR a közleményében.

Az Európában 1996 óta egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Az órák előreállítása biztosítja azt, hogy a világossággal jobban egybeesik az ébrenlét időszaka, amely reggel 7 és este 10 óra közé esik, ekkor kevesebb energiát kell világításra használni - olvasható a közleményben.