Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A környezetvédelemért felelős tárca nem tervezi a fával való fűtés korlátozását, betiltását még hosszabb távon sem. A Földművelésügyi Minisztérium azonban a magas kéntartalmú és alacsony fűtőértékű szén és lignit lakossági használatának korlátozását kívánja elérni egy már előkészített jogszabállyal, amelynek alapján csak engedéllyel rendelkező tüzelőberendezésben lehetne felhasználni ezeket a fűtőanyagokat - írta a lap.

Jelenleg a lakossági tüzelőberendezések használatával kapcsolatban semmilyen adó vagy egyéb díj bevezetésének előkészítése nincs napirenden, tehát nem kell füstadóra számítani - derült ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter írásbeli válaszából, amelyet Apáti István jobbikos országgyűlési képviselő kérdésére adott.

A hazai szabályozásoknak köszönhetően a határérték feletti ipari légszennyezés gyakorlatilag megszűnt, a közlekedésé is jelentősen visszaesett, ezért jelentősebbé vált a lakossági kibocsátás - áll az írásbeli válaszban.

A magas kéntartalmú, alacsony fűtőértékű szén és lignit használata a legveszélyesebb, de a szén és az egyéb szilárd fosszilis tüzelőkből származó szálló por által kiváltott koszorúér-betegségeknél ötször akkora a halálozási kockázat, mint az egyéb szilárd tüzelőanyag, például a biomassza (így a fa) égetéséből származó szálló por esetén. Ezért kívánja a minisztérium ezeknek a nagy szennyezést okozó tüzelőanyagoknak a használatát a jövőben korlátozni, ezzel párhuzamosan pedig növelni a szociális rászorultságon alapuló tűzifa-támogatást, illetve általában a tűzifaellátást. A jogszabályról, így a bevezetés időpontjáról sem döntött még a kormány - olvasható a lapban.