Jön az új személyi igazolvány - emiatt kezdhet aggódni

Egyetlen fontos ponton engedett a kormány az új e-kártyák, azaz új személyi igazolványok adatkezelésével kapcsolatban: az emberek megtagadhatják az ujjlenyomatuk átadását a hatóságnak. Ugyanakkor az adatvédelmi aggályok megmaradtak: az e-kártya minden állami rendszerhez hozzáfér, így végső soron akár adatprofilt is építhet az állam a polgárairól.
Papp Zsolt, 2015. június 16. kedd, 10:45
Fotó: Napi.hu

A nyilvánvaló adatvédelmi aggályok ellenére csak néhány részletmódosítást látott szükségesnek a fideszes parlamenti többség az új e-személyi igazolványok bevezetéséról szóló törvényjavaslatban. A javaslat szerint egyetlen elektronikus kártya váltaná fel az adó- és tb-kártyát, a személyi igazolványt és akár a BKV/BKK bérletet. Ez egyfelől könnyebbséget jelent a polgárnak és az államnak, másfelől olyan mértékű adatkoncentrációhoz vezet, amely kiszolgáltatottá teszi az embereket az állammal és az esetleges visszaélőkkel szemben.

Ami társadalmilag hasznosnak tűnik, az nem feltétlenül jogszerű - erről a jogszabály előkészítői megfeledkeztek. Leginkább ez volt az oka, hogy az 1990-es években az Alkotmánybíróság a személyi adatok ilyetén összekapcsolást megtiltotta. Ez azonban most láthatóan nem befolyásolta a kormányt és a törvényhozó többséget sem.

Mint azt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyesület a törvényt véleményező dolgozatában kifejtette, a különböző - akár állami - adatrendszerek összekapcsolása mind újabb és újabb többletinformációt ad a polgárról az állam számára. Innen már csak egy lépés, ha az adatgazda az adatok összekapcsolásával személyiségprofilt épít minden egyes polgáráról. A magyar jog szerint is csak célhoz kötötten lehet a polgárokról adatot gyűjteni - ezt megteheti minden hivatal a saját területén -, ám a célhoz kötöttség már nem valósul meg, ha ezeket az adatbázisokat összekapcsolják.

Szemben a joggal és az Alkotmánybírósággal

A mostani javaslat a vita után is szembemegy az Alkotmánybíróság 1991-es döntésével, amely megtiltotta az államnak az egységes személyi számra épülő adatnyilvántartást. E döntés kényszerítette ki a társadalombiztosítási azonosító jel (taj) és adószám bevezetését - amit  a mostani javaslat figyelmen kívül hagy, amikor lehetővé teszi adatbázisok összekapcsolását.

A javaslat szerint az új személyi kártya alkalmas lehet e-aláírás tárolására, de tárolnának a beépített chipen ujjlenyomatot és aláírást is a taj- és adószám mellett. Jelentős változás, hogy a kormánypárti javaslatok szerint az állampolgár mégsem "köteles tűrni", hogy az ujjlenyomatát rögzítsék és azt tárolják, ezt megtagadhatja. A "köteles tűrni" kitétel szó szerint szerepel a kormány előterjesztésben. A most beterjesztett módosítás szerint az ujjlenyomat rögzítése nélkül is érvényes az e-személyi. Ezt a kitételt az adatvédelmi biztos is támadta, ám más kifogást nem emelt a törvényjavaslattal szemben.

Lehet, hogy kell még egyszer ujjlenyomat

Ugyanakkor a kormány nyitva hagy egy kiskaput: rögzíti, hogy jövőben egy új, másik jogszabály mégis kötelezővé teheti az ujjlenyomatot és tárolását, így akár rendőrségi eljárásokban azok használatát. Abban az esetben, ha a polgár hozzájárul az ujjlenyomat chipbe integrálásához, szabály szerint az állam csak az igazolvány kiadásáig tárolhatja az ujjlenyomatot, ezt követően törölni kell a rendszerből. Elvileg így működik jelenleg is az útleveleknél az érvényesítés. Az új igazolványok jövő januártól kerülhetnek forgalomba.

A törvény talán megkerülhető a jogosítvánnyal rendelkezők számára: ez az okmány ugyanis alkalmas személyi azonosításra, csak jóval kevesebb adatot tartalmaz. Így az államra gyanakvó, személyes adataira vigyázó polgár egyet tehet: nem igényel új személyi igazolványt, így megússza az e-kártyával járó kockázatokat, illetve előnyöket. Aki siet, az idén még kaphat hagyományos személyit; az új e-kártyát elvileg 2016 januárjától hozzák forgalomba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hajnalka_vagyok, 2015.06.22 12:56

@Rumata: "Ezt az elképesztő dilettantizmust, amit" kegyed produkal...


"Az adatbázisok az e-kártya nélkül is simán összekapcsolhatók.
Tehát az Alkotmánybíróság eszement hülye volt, amikor betltotta a személyi számot."

1. Az AB nem tiltotta be sosem a szemelyi szamot, csak azt mondta ki, hogy "a korlátozás nélkül használható, általános és egységes személyazonosító jel ( személyi szám ) alkotmányellenes". Vagyis a korlatozas nelkuli hasznalat nem megengedett.

2. Az adatbazisok fizikailag valoban barmikor osszekapcsolhatok. JOGILAG azonban csak akkor (akkor lesz jogszeru), ha azt torveny megengedi. Amennyiben torveny az osszekapcsolast tiltja, akkor az jogellenes.

"Az adatokkal való visszaélés lehetősége nem a személyazonosító dokumentumok számától, hanem kizárólag csak az adatbázisok védettségétől vagy védetlenségétől függ."

A vedelem nem csak fizikai, hanem jogi vedelem is kell legyen. Pontosan arrol szol az adatvedelem, hogy az adatkezelo (az allam vagy maganceg) jogilag legyen attol eltiltva, hogy barmilyen adatbazist fizikailag osszekapcsolhasson.

"Tehát az adatbázisok összekapcsolásával semmi baj nincs.
Az adatokhoz való hozzáféréssel és az adatok felhasználásával lehet csak a baj."

Itt bukik ki, mennyire nincs goze se errol a temarol. A "hozzaferes", "felhasznalas" egyik modja az adatbazisok osszekapcsolasa. Ha tehat a hozzaferest/felhasznalast akarja kontrollalni, akkor az osszekapcsolast is kontrollalni/tiltani kell.

"Ha az adatokat olyan rendszerben tárolják, ami jogosultságtól függően korlátozza a kiolvasható adatok körét, ..."

Ez mar jogi vedelem, amit fentebb negligalt a fizikai vedelem javara. Na mar most, ha az adatok kulonbozo, ossze NEM kapcsolhato helyen vannak (= ket kulon kartyan), mennyivel is "biztonsagosabb" az azonos kartyan tarolt adatok azonos olvasoval torteno leolvasasa, annak manipulalhatosaga??Tehát az adatbázisok összekapcsolásával semmi baj nincs.
Az adatokhoz való hozzáféréssel és az adatok felhasználásával lehet csak a baj.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rumata, 2015.06.22 08:00

Ezt az elképesztő dilettantizmust, amit a személyi nyilvántartási rendszerek körül a kormány, az ellenzék és az alkotmánybíróság produkál, csak a közvélemény szándékos megtévesztéseként és az adatokkal való visszaélés szándékos megkönnyítéseként lehet csak értékelni.

Az adatbázisok az e-kártya nélkül is simán összekapcsolhatók.

Tehát az Alkotmánybíróság eszement hülye volt, amikor betltotta a személyi számot.

És annyira hülye volt, hogy még le is írta, hogy a döntése semmiféle adattal való visszaélést nem akadályoz meg.

Az adatokkal való visszaélés lehetősége nem a személyazonosító dokumentumok számától, hanem kizárólag csak az adatbázisok védettségétől vagy védetlenségétől függ.

Tehát az adatbázisok összekapcsolásával semmi baj nincs.
Az adatokhoz való hozzáféréssel és az adatok felhasználásával lehet csak a baj.

Ha az adatokat olyan rendszerben tárolják, ami jogosultságtól függően korlátozza a kiolvasható adatok körét, és minden egyes hozzáférés esetében rögzíti a hozzáférő személyét és a kiolvasott adatokat, akkor ez megakadályozza az illetéktelen hozzáférést, és minden visszaélést utólag kinyomozhatótá tesz.

Tehát az adatbázis védelmét és a hozzáférések naplózását kell bombabiztossá tenni, és nem a személyazonosító eszközöket szaporítani. kell

- - -

Az ujjlenyomat pedig a lehető legrosszabb választás a személyazonosításra, mivel ez ad a legtöbb visszaélésre lehetőséget.

Csak az íriszszkenner vagy érszkenner használata elfogadható, mivel az íriszt vagy az érhálózatot sehol sem lehet nyomként otthagyni, tehát azokkal nem lehet visszaélni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyongy49, 2015.06.22 06:34

Az eü. kártya sokkal fontosabb lenne: vércsoporttal, betegségek, szedett gyógyszerek...
Akit nem akarnak, azt az új igazolvány birtokában sem kapják el... Még mindig nem tudják, hogy Simonnak honnan került a számláira a pénz... Nálam 1oo Ft-ot nyomon tudnák követni.
csak nem az "én elnézem neked, te is békén hagysz engem" elv működik? Qustor?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2015.06.16 13:11

A rettegett adatkoncentráció már több, mint 15 éve megvalósult, most csak legalizálva lesz a különböző adatbázisok egybekapcsolása.

Az ujjlenyomatokat meg úgyis be fogják gyűjteni egy szép napon (rabosítva lesz az egész ország), csak előtte várnak egy kicsit, amíg lenyugszanak a birkák.

Az emberi jogok meg bekaphassák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.06.16 13:07

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html