Összesen 16 fővel emelkedik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Magyar Energia Hivatal (MEH) dolgozóinak létszáma - derül ki a pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból. A Miniszterelnökségen, a minisztériumokban, az igazgatási és az igazgatás jellegû tevékenységet ellátó központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak létszámáról szóló tavalyi kormányhatározatot módosító rendelkezés a kihirdetését követő napon lép hatályba. Az NFM létszáma két, az energiahivatalé pedig 14 fővel bővül.

A határozat indoklást ugyan nem tartalmaz, vélhetően azonban hatósági távhőár-meghatározás tette szükségessé a bővítést. Egy héttel ezelőtt léptek hatályba ugyanis a távhőszolgáltatásról szóló törvény módosításai, amelyek értelmében a lakosság és a külön kezelt intézmények távhőszolgáltatási díját és a távhőszolgáltatónak értékesített hő árát a továbbiakban - a földgázhoz és az áramhoz hasonlóan - az energiapolitikáért felelős Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter rendeletben állapítja meg. Az árelőkészítésért a MEH felel, addig pedig, amíg a miniszter rendeletben nem állapítja meg az árakat, a március 31-én alkalmazott hatósági árakat befagyasztja a jogszabály. Szakmai szereplők már korábban felhívták a figyelmet, hogy a távhődíjak központi meghatározása a jelenleginél nagyobb apparátust igényel majd mind a tárca, mind a MEH oldalán. A távhőszolgáltatás díjáról és az ár alkalmazási feltételeiről a módosítás előtt az illetékes önkormányzati képviselő-testületek döntöttek.

Minden erőforrást biztosítanak

A kormány minden szükséges erőforrást biztosít a Magyar Energia Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számára, hogy eleget tudjanak tenni a törvényben meghatározott feladataiknak - reagált az NFM lapunk azon kérdésére, hogy a hatósági távhőár indokolta-e a bővítéseket.

 

A kormány február 22-i határozatában összesen ezerötszázzal növelte meg a minisztériumokban és az igazgatási költségvetési szerveknél dolgozók számát a kormányalakulást követően, 2010. augusztus 4-én megállapított létszámkerethez képest. Így az augusztusban 5764 főben meghatározott létszám 6054 fősre bővült, az igazgatási költségvetési szerveknél pedig a korábbi 59957-ről 61156-ra.

A keretszámok bővítését a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) akkor az átszervezésekből adódó munkaerő-átcsoportosítással, valamint az új intézkedésekből adódó feladatbővüléssel indokolta. A határozat szerint a Miniszterelnökség mellett nőtt a keretlétszám a KIM-ben, a külügyi tárcánál és az NFM-ben.