Jön az újabb rezsicsökkentés: a PB-gáz-, a víz-, és a csatornadíjakat is visszavágják

Július 1-jétől meg kell valósulnia a víz-, a csatorna-, a szennyvízelvezetési, a szemétszállítási, a palackosgáz- és a kéményseprési díjak csökkentésének - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a gyulai Fidesz-KDNP-frakcióülés után. A tanácskozáson megvitatták a pénteken az Országgyűlés elé kerülő alkotmánymódosítást is, és döntöttek arról, hogy az agrárkamarai választások után kerülnek újra terítékre a földtörvények.
NAPI, 2013. február 7. csütörtök, 10:58
Fotó: Napi.hu

Az újabb rezsicsökkentést ismertetve Rogán Antal jelezte: a víz-, a csatorna-, a szennyvízelvezetési, a szemétszállítási, a palackosgáz-, valamint a kéményseprési díjak esetében is az átlagosan tízszázalékos mérséklés a cél. A pontos mértéket azonban az árakban tapasztalható területi különbségekre tekintettel kell megállapítani, ugyanis például a víz esetében van az országban olyan hely, ahol ezer forintot kell fizetni érte elszámolási egységenként, míg máshol csak 180-at.

Az újabb díjcsökkentést egy munkacsoportnak kell kidolgoznia, amelynek Fónagy János államtitkár, a fideszes Németh Szilárd és Kósa Lajos, a kormánypárt ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere lesz a tagja. A testületnek tavasszal kell bemutatnia részletes előterjesztését.

A frakcióvezető a tájékoztatón ismertette a Központi Statisztikai Hivatal kimutatását, amely szerint 2012-ben egy kétgyermekes átlagcsalád havonta több mint 73 ezer forintot költött rezsire, így ha minden tételnél megvalósul a tízszázalékos csökkentés, mintegy 7500 forintot spórolhat havonta egy átlagcsalád.

Ha tudnak, könnyítenek

Utalva a rezsicsökkentés mikéntjét érintő városvezetői kifogásokra és az általuk kért kompenzációra, Rogán Antal az MTI beszámolója szerint elmondta azt is: kérték, hogy ahol lehet, az önkormányzati tulajdonú szolgáltatók vizsgálják meg a költségeik csökkentésének lehetőségét, ugyanakkor ígéretet tettek arra, hogy áttekintik azokat az adminisztrációs szabályokat és terheket - így például a talajterhelési és a lerakási díjak szabályozását -, amelyek többletköltségeket jelentenek az érintett cégeknek, és ha tudják, könnyítik ezeket.

Az elmúlt napokban több fideszes politikus is elmondta, hogy a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási díjak csökkentésének mikéntjéről éles vita zajlott a frakcióülésen, mert több városvezető valamilyen kompenzációt szeretne a díjak mérséklése miatt az önkormányzati közműszolgáltatóknak, mondván, egy részük nem tudja kigazdálkodni a rezsicsökkentést.

A háromnapos évadnyitó frakcióülésen áttekintették az eddigi rezsicsökkentést is, és a résztvevők megállapították, hogy sikerült érvényesíteni a villany-, a gáz- és a távhőárakban a tízszázalékos csökkentést. Az esetleges újabb ármérséklésről a politikus közölte: a képviselőcsoport arra kérte a kabinetet, még a nyár előtt vizsgálja meg ennek lehetőségét, hogy a következő fűtési szezon előtt ismertethesse javaslatát.

Rogán Antal elmondta, a gyulai tanácskozáson emellett áttekintették az alaptörvény módosításával kapcsolatos feladatokat, amelyek abból adódtak, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) tavaly decemberben megsemmisítette az átmeneti rendelkezések több pontját, januárban pedig alaptörvény-ellenesnek minősítette a választási eljárási törvény egyes passzusait. A Fidesz-KDNP-frakció tiszteletben tartja az Ab döntését - nyomatékosította a frakcióvezető, kijelentve, hogy ennek megfelelően a Magyarországon állandó lakhellyel rendelkezők előzetes regisztrációja sem az alkotmányban, sem más törvényben nem fog szerepelni.

Lezárták a választójogi reformot

"A választójogi reformot lezártnak tekintjük" - jelentette ki, majd hozzáfűzte azt is, hogy azokat a kérdéseket, amelyekkel kapcsolatban az Alkotmánybíróság nem fogalmazott meg tartalmi kritikát - "eleget téve az Ab indoklásában szereplő egybeszerkesztési kötelezettségnek" -, újra a parlament elé terjesztik. Tájékoztatása szerint az alaptörvény módosítását pénteken nyújtják be az Országgyűlésnek, amely február-márciusban tárgyalja meg az indítványt.

A frakcióülésen megvitatták a földdel kapcsolatos törvényeket is, amelyekkel kapcsolatban úgy döntöttek: az agrárkamarai választások után tárgyal majd róluk a parlament, a Fidesz-KDNP pedig július 1-jéig akarja elfogadni ezeket a jogszabályokat. A frakcióvezető ezt azzal indokolta, hogy így az érdekképviselet bele tud szólni a törvényalkotás folyamatába. A földdel kapcsolatos három törvény közül egy - a termőföldről szóló - már a parlament előtt fekszik, további kettőt pedig az agrárkamarai választások lezárulta után terjeszt az Országgyűlés elé a kormány - ismertette.

Újságírói kérdésre a frakcióvezető kijelentette: az új jegybankelnök személyével kapcsolatosan nem tud semmilyen döntésről.

Arra a kérdésre, hogy az elektronikus útdíj ügye okozhat-e olyan problémát, amely miatt hozzá kellene nyúlni a büdzséhez, Rogán Antal kijelentette: lesz útdíj, és semmilyen költségvetési módosításra nincs szükség. Elmondta, a kormánypárt gazdasági kabinetjének csütörtök reggeli ülésén Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter megnyugtató beszámolót tartott, amely szerint a kormány megtalálta a megoldást az útdíjjal kapcsolatban.

Törvény készül a közszolgáltatókról
Meg kell kezdeni egy olyan törvény előkészítését, amely a közszolgáltatókról szól, annak érdekében, hogy "a szolgáltatók valóban szolgáltatóként dolgozzanak, és ne pedig hatóságként" - közölte a Fidesz-KDNP gyulai évadnyitó frakcióülése után, csütörtökön Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője. Vissza kell szorítani azokat a "túlkapásokat" is, amelyeket a szolgáltatók mellett a bankok és a végrehajtók követnek el - mondta. A politikus az első lépésnek a rezsiszámlák egyszerűsítését nevezte, szerinte ugyanis "itt kezdődik a fogyasztó tiszteletben tartása". A pénzintézeti és végrehajtói visszaélések visszaszorítása lesz a következő lépés - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2013.02.15 19:54

@USE:
"Ha rossz a törvény változtatni kell rajta"
És szerinted azt ki teheti meg? Illetve ki túl gyáva megtenni?
Mellesleg regényeket lehet írni arról, hány ezer órája megy el a szerelőknek arra, hogy próbálnak bejutni zárt telkekre, mert el kéne végezni a karbantartást. Meg amikor a telektulajdonos kijelenti, hogy látja, hogy rohad el az az oszlop, de akkor se mehetünk be hozzá, még kitelepíteni se a telkéről a vonalat. Egy ilyennél úgy oldottuk meg, hogy jólvan kedves telektulajdonos. Ismeri az XY börtönt, ugye? Hozzájuk megy az a vezeték. És áramkimaradást veszélyeztet. Bármikor. Itt van a börtönigazgató telefonszáma. Tárgyaljon vele, nagylegény.
"hogy a szolgáltató nem készült a télre"
Szerinted hogy kell a szolgáltatónak készülni a télre? VILÁGOSÍTS FEL, főmérnök úr! Biztos én tudom rosszul, hogy az ingatlantulajdonos által kordában tartandó fák dőltek a vezetékre a hó súlya alatt.

@meszi9:
"a most idézet sor igazán nem is az Öné"
Bevallom, zugművész is vagyok, a próza a harmadik életem. És senki nem írhat a nevemben, nem diktálhat, hacsak nem tüntetem fel külön, hogy idézetről van szó. A sor az enyém, és a szenvedély viszi előre a világot, mossa el a hozzá gyengéket és a színére nem érdemeseket. A higgadtságnak meg van a maga helye és kiérdemlésének rendje.
De az értelmet sosem hagyom el, az alaposságot viszont itt nem értékelik.

@USE:
Neked aztán semmit nem kell tőlem elvárnod. Nincs is rá lehetőséged. Gőzöd sincs hol dolgozom, milyen beosztásban. Sose fogod megtudni miről, és mennyire jól döntök. És megsúgom, még a stílusomról sem fogsz tudni felismerni. Ha mégis találkoznánk valaha, nem lesz más támpontod arról, amit csinálok, és aki vagyok, mint amit akkor látni fogsz. Vajon az ugyanaz lesz, mint amit itt "megtudtál" rólam? A postásod is lehetnék, akkor se jönnél rá.
És tudod mit? Még nem is sejted, hogy milyen hálátlan leszel annak a postásnak. Szidod, mert nem érted és nem tetszik. Gőzöd sincs mit tesz érted, hol, mit jár ki érted az a postás. Hétmilliárd ember él a világon, tízmillió az országban, és ebből jó ha néhány tucatról tudod helyesen, hogy mit tesz érted, az országért, a világért. Te ilyen ember vagy. A naiv, aki a vaksi szemével lát, a süket fülével hall, a tompa agyával gondol.
Igen, körül vagy véve arctalan Virág elvtársakkal. (Még mielőtt eltévednél, a jobboldalnak is megvannak a maga Virág elvtársai, nem teszek különbséget.) Körül vagyunk velük véve. Te hozzájuk vagy szokva, természetes beállítottságod nem észrevenni egyiket sem. És amikor a postás felemeli a hangját, azt hiszed találtál egy patkányt. Te naiv, a valódi patkányoknak nincs hangjuk.
Tudod miért itt emelem fel a hangom? Mert itt megtehetem. Bár minimális a esély, hogy valaki helyesen értelmez. Nem kell sehova fejlődnöm. Tudok mindent. Azt is, hogy valahol ennyi, valahol annyi a határ. Valahol ezt lehet tenni, valahol azt. Valahol az álláspontom egyik felét kell jobban kiemelni, valahol a másik felét. Valahol ezen kell segítenem, valahol azon. Valahol ilyen problémát kell megoldanom, valahol olyat. De mindezt egyetlen nagy célért. Csak a szükséges módszerek változnak.
Komolyan azt hiszed van sejtésed róla, mit várhatsz el tőlem? Komolyan azt hiszed van segédfogalmad róla miben kell még fejlődnöm? Komolyan azt hiszed ismersz?
És komolytalanra fordítva a szót: én pedig komolyan azt hiszem, hogy ezt mind el fogod olvasni? :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.14 21:43

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.02.14 21:35

@meszi9:

Lehet, hogy beosztották gyakorlatra az óraleolvasók közé...
Az a gond, hogy aki fiatalon megenged magának ilyen stílust attól mit várunk majd el felnőtt korában. Lehetséges fejlődni. Erre is és arra is...
Remélem csak az ifjú hév vakítja el néha.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2013.02.14 20:57

@elmufioka: "Te pedig, te szánalmas kirakat csőcselék,"
Szeretem olvasni a beírásait, mert mindig áthatja a szakértelem és az alaposság. Gondolom a most idézet sor igazán nem is az Öné. Szerintem maradjon meg az értelmes és higgadt szakértői stílusában , higgye el megéri !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.02.14 20:42

Nem az volt a történetben a "kínos" - hogy Önt idézzem -, hogy az ingatlantulajdonosok nem tudták a törvényt. Most éppen az erdő tulajok vannak megnevezve bűnösnek...
Az volt a kínos, hogy a szolgáltató nem készült a télre. Ismét és ismét...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html