Jönnek a durva fűtésszámlák, már hiánycikk a tűzifa

Egyes falvakban hiánycikké vált a tűzifa elsősorban a rendkívül hideg tél miatt. A szakértők vitatkoznak azon, hogy szerepet játszik-e ebben a túlzott erdőirtás. Rendkívül magas gáz- és távhőszámlák várhatók.
Napi.hu, 2017. január 25. szerda, 09:11
Fotó: Napi.hu

Néhány településen átmenetileg hiány alakulhat ki tűzifából, amit részben a rendkívüli hideg, részben az illegális tűzifa-kereskedés visszaszorítása okoz - írja a Magyar Nemzet. Főleg azokban a kis falvakban van gond, amelyekbe a nagy szállítási távolságok miatt az átlagosnál drágábban juthat el a tüzelőanyag.

A szakértők nem értenek egyet abban, hogy az elmúlt években túlzott erdőirtás történt-e az országban, ami hozzájárulhat a hiányhoz. Van, aki szerint a biomassza-erőművek a hulladékfa mellett elkezdtek tűzifát is használni, ami olyan erdőirtásokhoz vezetett, amelyeket csak késve pótoltak. Mások szerint  minden tarvágást  ültetés követ.

Egyes helyeken a tüzelőanyag-kereskedők nem készültek fel a rendkívüli hidegre és hiányzik a piacról a fekete értékesítés. Az illegális tűzifaeladás milliárdos üzletté vált az elmúlt években, ezért a kormány a visszaszorítása mellett döntött. Ez ugyan kifehéríti a piacot, de most hiányoznak a piacról a fanepperek.

A hideg tél további következménye, hogy naponta több mint 70 millió köbméter földgázt használ el az ország, szemben egy átlagos téli nap 55-60 milliós felhasználással. Ezért mind a gáz-, mind a távhőszámlák 20 százalékkal magasabbak lehetnek az ilyenkor szokásosnál. Utóbbiakkal májusban szembesülnek a fogyasztók - írta a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2017.02.14 19:17

Sokan álltak át fatüzelésre!
A fa korábban sem állt rendelkezésre korlátlanul ebben az országban, ezelőtt 80 évvel sem.
A gázos korszak előtt szén volt a fő téli tüzelő a fa mellett. Pedig akkor még nem volt divatban az egész lakás fűtése, csak a konyhát használták falun télen. A szobába be sem fűtöttek vagy éppen hogy.
Most viszont sokkal több a fűtött térfogat.
Szóval fával nem lehet győzni, pláne elavult berendezések újragyártásával.
Persze, hogy hiánycikk a tüzifa!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.02.14 14:38

@POTUS: Nem lesz sok erdőnk néhány év múlva, ha kormányunk árpolitikája nem változik: a gáznál csak jelképes volt a rezsicsökkentés, ezért sokan még azok közül is fával vagy valami egyéb szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, akiknél ott áll a pincében a gázkazán. Hogy miért? Mert a felébe-harmadába kerül! Mindeközben a gázon 27% áfa van! Ha csak ez utóbbit csökkentenék mondjuk 10%-ra, már az is sokat számítana, rengetegen visszaszoknának a gázfűtésre. Magán a gázon is van még komoly árrés, annak az árát is csökkenthetnék valamelyest.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.02.14 13:53

"A szakértők vitatkoznak azon, hogy szerepet játszik-e ebben a túlzott erdőirtás"

Ááááh, dehogy! Mint tudjuk, a fa megújuló erőforrás, ha kivágjuk az összes erdőt, mint a jelenlegi mutyibanda, másnapra újranő! Ja, nem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html