BUX
38240

Jönnek a kínai befektetők - ősszel lehet az újabb fordulópont

Ősszel magas szintű kormányközi találkozó keretében folytatódik az egyeztetés a magyar-kínai fejlesztések megvalósításáról - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A már megkötött szerződések további, eddig nem publikus részleteinek nyilvánosságra hozataláról is folyamatosan zajlanak a kétoldalú egyeztetések.

NAPI, 2011. augusztus 19. péntek, 16:45

A kínai miniszterelnök júniusi magyarországi látogatása óta a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosság folyamatosan zajló egyeztetéseinek eredményeként ősszel újabb fordulópontjához érkezik a magyar-kínai stratégiai együttműködés a fejlesztési tárca szerint. A kormány célja, hogy a Fellegi Tamás magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos vezetésével ősszel folytatódó kétoldalú tárgyalások során megegyezés szülessen az együttműködési megállapodások részleteinek végrehajtásáról.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szervezeti keretein belül működő magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosság a transzparencia érdekében az együttműködési keret-megállapodások nyilvánosságra hozható adatait Ven Csia-pao, a Kínai Népköztársaság miniszterelnökének magyarországi látogatásakor, azok aláírásának napján, 2011. június 25-én hozzáférhetővé tette a kormany.hu honlapon. Mivel nemzetközi szerződésekről van szó, tartalmazhatnak olyan pontokat, amelyek csak a másik fél jóváhagyását követően, a kölcsönösen elfogadott feltételek mellett hozhatók nyilvánosságra. A szerződések egyes pontjainak közreadása sértheti a magyar nemzetgazdaság érdekeit is - közölte az NFM. A szerződések további részleteinek nyilvánosságra hozataláról jelenleg is folyamatosan zajlanak a kétoldalú egyeztetések.

Mit hozott a kínai miniszterelnök?

A június végi tárgyalásokon hitelkeret megnyitásában, gazdasági, katonai és kulturális együttműködésben, magyar állampapírok megvásárlásában, egy regionális logisztikai központ kialakításában és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében állapodott meg egymással a két ország miniszterelnöke.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint az alábbi konkrét megállapodások jöttek létre:

- a Huawei Európai Ellátó Központ létrehozásáról és együttműködésről

- a BorsodChem Zrt. és a Bank of China közötti 1,1 milliárd eurós pénzügyi együttműködésről

- a HNA (Hainan Airlines) csoport és a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Magyar Tőketársaság Zrt. közötti stratégiai együttműködésről

- a Közép-Európai Magyar-Kínai Kereskedelmi Logisztikai és Fejlesztési Együttműködési Övezetről

- a 60 ezer tonna éves kapacitású Szolnoki Citromsav Gyár megvalósításáról

- a Canyi európai termelési bázisának létrehozásáról "az energiatakarékos világításért"

- a Kína közép-kelet-európai logisztikai és kereskedelmi platform kialakításról és kereskedelmi együttműködésről

- az vasúti fejlesztésről és szállításról

- a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Kínai Kereskedelmi Kamara közötti együttműködésről, a bilaterális üzleti tanács felállításáról