BUX
38240

Jönnek a pályázatok az állami földek bérletére

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ősszel 65 ezer hektár állami termőföld hasznosítására ír ki pályázatot - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter sajtótájékoztatóján.

MTI-Eco, 2011. augusztus 18. csütörtök, 15:06

A miniszter szerint az NFA az előző kormányoktól súlyos örökséget vett át. Tarthatatlan állapotokat kell rendbe tenni, egyik példaként említette a nyilvántartásokat. A szervezet három kiemelt kormányprogram megvalósításában vesz részt. Ezek a szociális és demográfiai földprogram, valamint a közmunkaprogram - közölte Fazekas Sándor.

A szociális földprogram iránt jelentős az önkormányzatok érdeklődése. A demográfiai földprogrammal azokat a fiatalokat szeretnék segíteni, aki élethivatásszerűen kívánnak az agrárgazdasággal foglalkozni. A közmunkaprogramhoz kapcsolódóan pedig az állami földek parlagfű-mentesítése a cél.

A szociális földprogram iránt 117 önkormányzat érdeklődött. Ezek közül 75 várhatóan még az idén elindítja a programot. A demográfiai földprogramra a hasznosítandó földterület 10 százalékát különítik el. A közmunkaprogramhoz pedig úgy kapcsolódik az NFA, hogy az állami földek parlagfű-mentesítésének anyagi fedezetét biztosítja.

Farkas Imre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közigazgatási államtitkára elmondta, a végéhez közeledik az NFA vagyonkezelésében lévő állami tulajdonú termőföldek számbavétele. Az elmúlt néhány hónapban 60 ezer szerződést néztek át a szakemberek, s mintegy 200 ezer ingatlan jogi állapotát vizsgálták meg. Ennek keretében több mint 70 ezer ingatlan helyszíni szemléjét is elvégezték.

Az államtitkár a területen uralkodó állapotokkal kapcsolatban példaként elmondta, hogy több mint 25 ezer ingatlan az NFA vagyonnyilvántartásában nem is szerepelt. A jogi rendezés keretében az NFA feladata lesz a mintegy 300 ezer hektár becsült osztatlan közös tulajdonnak a rendezése is.

Sebestyén Róbert, az NFA elnöke azt hangoztatta, hogy az NFA-nál az állami földek egyik legfontosabb hasznosítási módja a haszonbérbe adás. Fontos még a vagyonkezelésbe adás, valamint a birtokösszevonás - a földcsere - is. Sőt, bizonyos jogszabályi feltételek mellett állami termőföld eladásra is sor kerülhet. A haszonbérbeadás és a földeladás főszabálya a továbbiakban is a nyilvános pályáztatás - hangsúlyozta az elnök.

Ez utóbbi szeptember első napjaiban kezdődhet meg annál a 65 ezer hektár tartós hasznosításba adandó állami földnél, amelyet erre a célra kijelöltek - jelezte az NFA elnöke. A folyamat várhatóan szeptember 10-én kezdődik és október 31-ig tart. A szociális földprogram keretében további 1400 hektár állami termőföld hasznosításáról gondoskodik az NFA.

Az állami földek hasznosításából az idén mintegy 6,5 milliárd forint bevétel várható - tájékoztatt az államtitkár az MTI-t.