Jó hír, hogy az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50,0 pont alatt az index, a januári index pedig 3,3 százalékponttal volt magasabb a decemberi értéknél (50,9). Január összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,0; a januároké szintén). Az elmúlt három évben a januári átlag azonban 53,4 pont volt. Az idei a hatodik legmagasabb januári érték 1995 óta.

Amennyiben a részleteket nézzük, úgy azt látjuk, hogy a termelési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi első hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 19 évben tízszer volt kisebb az index értéke januárban.

Az új rendelések indexe enyhébben emelkedett, de a mostani így is csak a tizenegyedik legmagasabb januári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya azonban magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, bár az elmúlt három év átlagától elmarad.

A januári szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett decemberhez képest, de az ütem némileg lassult. A korábbi januári értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték 2000, 2011 és 2012 után. Az index értéke hatvanöt hónapból hatvanegyszer volt 50 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek ötödik hónapja tovább növekednek, és az ütem erősebb lett. Az idei januári érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján átlag feletti, és a harmadik legnagyobb januári. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott.

2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan csökkenést mértek, majd decemberben is 50 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától majdnem mindig bővült a jelzőszám, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet. Az e havi folytatja a kedvező szériát, értéke ráadásul a legmagasabb januári 1995 óta.