Jót tenne a magyar gazdaságnak az euró bevezetése (Fitch Ratings)

Jót tenne a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok hitelképességi megítélésének az euró bevezetése - áll a Fitch Ratings friss tanulmányában az MTI szerint.
Domokos Erika, 2019. augusztus 19. hétfő, 18:30
Fotó: Reuters

A nemzetközi hitelminősítő hétoldalas elemzésében közölte: valószínűleg két fokozattal javítaná ezen országok hosszú távú devizaadós-besorolásait már abban az időszakban, amelyet e gazdaságok az ERM II. árfolyamrendszerben a tényleges euróövezeti csatlakozásig kötelezően eltöltenek.

A Fitch Ratings a február 22-én bejelentett legutóbbi felminősítés óta BBB szintű, befektetési ajánlású osztályzatot tart érvényben a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségre, stabil kilátással. A cég ezt a besorolást pénteken megerősítette.

Mindhárom balti köztársaság esetében már eurócsatlakozásuk előtt számos pozitív hitelminősítői lépést tett, egy vagy két fokozattal javítva államadós-besorolásaikat. Észtország 2011-ben, Lettország 2014-ben, Litvánia 2014-ben csatlakozott ez euróövezethez, de az észt szuverén osztályzatokat a Fitch már 2010-ben két fokozattal, Lettország besorolásait 2012-ben, majd 2013-ban, Litvánia államadós-minősítéseit 2013-ban, majd 2014-ben is emelte - áll a hitelminősítő tanulmányában.

Ezt hozhatná az euróövezeti tagság

A Fitch Ratings elemzése szerint az euróövezeti csatlakozás egyik legnagyobb előnye az, hogy a valutaunió tagjaként a közép- és kelet-európai gazdaságok is részesei lehetnek az euró tartalékvaluta-státusának, és ez megszüntetné az önmegvalósító valutaválságok kockázatát, erősítené a hazai pénzügyi eszközök külföldi keresletét, javítaná a költségvetési és a külső finanszírozás rugalmasságát.

Az euróövezeti csatlakozás legfontosabb előnyei közé tartozik emellett, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok részesei lennének a valutauniós jegybank (EKB) hiteles monetáris politikai keretrendszerének, és ez alátámasztaná a makrogazdasági stabilitást, csökkentené a kamatokat és likviditási eszközöket nyújtana a bankoknak - írta a hitelminősítő.

A Fitch szerint az euróövzeti csatlakozás ugyancsak fontos előnye a tranzakciós költségek csökkenése, valamint a kereskedelem és a tőkeáramlás növekedése a többi euróövezeti gazdasággal, az egymáshoz hasonló gazdasági szerkezetek és a szinkronizált üzleti ciklusok pedig azt jelentik, hogy a tagországok kevésbé vannak kitéve aszimmetrikus sokkhatásoknak.

Kockázatokkal is számolni kell, de több lenne az előny

Az euróövezeti csatlakozás ára ugyanakkor a monetáris és az árfolyam-politikai rugalmasság elvesztése, a túlzott tőkebeáramlással járó makro- és pénzügyi kockázatok megjelenése - köztük a befektetési eszközök árfolyamának meredek emelkedése -, súlyos deflációs nyomás kialakulásának lehetősége például a korábbi jelentős folyómérleg-többletek leépülésének esetén, illetve a potenciálisan kötelező hozzájárulás más tagországok pénzügyi támogatását szolgáló kisegítő programokhoz - áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő közölte azonban, hogy megítélése szerint a közép- és kelet-európai gazdaságok számára az euróövezeti csatlakozás előnyei nagyobbak, mint ezek a potenciális költségtényezők.

Nincs politikai akarat az euróbevezetésre

A Fitch Ratings úgy látja mindazonáltal, hogy a térség országai közül Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban továbbra is "távoli kilátás" az euró bevezetése, mivel csekély az erre irányuló politikai akarat, és egyes esetekben - főleg Csehországban - a belépés lakossági támogatottsága is alacsony - írta az MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2019.08.20 22:03

Kukába a forinttal Orbánék játékszerével!
Aki dollárt vett jól járt magyar forintkötvény helyett!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2019.08.20 17:43

@matura: "mikor mi már rettenetesen megégtünk a külön valutánk miatt a devizaadósság miatt."
A devizában elszámolt adósság azért következett be, mert az emberek naiv módon megbíztak a velejéig romlott pénzügyi szektorban, akik gátlás nélkül visszaéltek ezzel a bizalommal és becsaptak akit csak tudtak.
Csak kamatokat ne kezdj el számolni, mert ott már láttuk, h nem te vagy a legélesebb kés a fiókban. :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2019.08.20 17:41

Aki valami féle épkézláb termelő cégnél dolgozik tisztában van vele, hogy a gyenge forint meg a temérdek adó megfojt mindent.Nagyságrendekkel jobb helyzetben vannak azok akik már bevezették(szlovákok,szlovének)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2019.08.20 17:37

@lauda: Igazad van. Az euro nem a léhűtő semmirekellő,segílyt váró munkakerülőknek való. Ezért nem is erőlteti a boxos vajdád. Neki csak ez euróban kapott támogatás kell, hogy azonnal forintra váltsa és rommáinflálja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2019.08.20 17:34

@Suzywong: "a világbank grafikonja azonban megmutatja a tényleges " felzárkózásunkat":
2008 ban a magyar gdp/fő a német 34,44 % a volt...

2018 ban a magyar gdp/ fő a német 33,09% a volt"

Nézd csak suzybuzy ugyanebből a világbanki grafikonból:
2010 ben a magyar gdp/fő a német 31,33 % a volt

2018 ban a magyar gdp/ fő a német 33,07% a volt

Szóval ez alapján meg azt ordítozhatnád itt nap mint nap, hogy végre megindult a felzárkózásunk. Persze ez is csak annyira lenne igaz mint a te féligazságaid, suzybuzyka.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html