Jóváhagyták a szavazólapokat - mutatjuk, min voksolhat

Jóváhagyta az októberi népszavazás szavazólapjainak mintáit szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), az egyik a magyarországi, a másik a levélben szavazásra készült.
MTI, 2016. augusztus 3. szerda, 17:10
Fotó: Napi.hu

Miután az összes jogorvoslat lezárult, és a köztársasági elnök kitűzte az országos népszavazás napját, az NVB feladata a szavazólapok adattartalmának jóváhagyása volt. Ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap "képét".

Az NVB külön szavazólapot hagyott jóvá a magyarországi szavazáshoz, ezen szerepel a bal felső sarokban egy karika a bélyegzőlenyomatnak, és külön szavazólapot a levélben szavazáshoz. Mindkét fajta szavazólapon a szavazat elhelyezésére szolgáló karika zöld színű. Ennek oka, hogy a külképviseleteken szavazók voksait és a levélben leadott szavazatokat a Nemzeti Választási Iroda számlálja majd meg, és a gyors eredménymegállapításért először azokat szkennelni fogják.

A levélben szavazás szavazólapján továbbá - ellentétben a magyarországi szavazás szavazólapjával - nincs pecséthely, azok pecsét nélkül is érvényesek lesznek. Helyette a szavazólap a "levélben szavazás szavazólapja" feliratot tartalmazza.


A szavazólapon szerepel a "szavazólap" megjelölés, az, hogy országos népszavazás szavazólapjáról van szó, a szavazás napja (október 2.). Fel van tüntetve rajta az is, hogy érvényesen szavazni csak egy válaszra lehet.

A szavazólapon szerepel a népszavazásra feltett kérdés is, amely úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?", alatta pedig az igen és a nem válasz megjelölésére szolgáló karika. A szavazólapon található egy figyelmeztetés is arról, hogy a válaszra szavazni a válasz alatti körben elhelyezett, egymást metsző két vonallal lehet.

A szavazólap A5 méretű.

Az NVB-nek a szavazólap adattartalmát jóváhagyó határozata ellen - ötnapos jogorvoslati határidővel - bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nitro, 2016.08.04 09:59

Törökország lakossága közelíti a 80 milliót, csak Németország van előttük egy kicsivel, a külhoniakkal együtt viszont simán a törökök létszáma az első. A lakosság 99,8%-a iszlám vallású. A török vízummentesség kérdése mégsem foglalkoztatja a nemzetiszocialistákat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.08.04 00:30

A kérdés eleve átverős.
Ha nem akarjuk, de az Országgyűlés mégis akarja, akkor hiába mondtak nemet a szavazók.
Vagyis lényegében arra szavaznak, ha az országgyűlés úgy dönt, akkor befogadjuk.
A kérdés miért nem így szól?.
Akarja-e, hogy az Európai Unió előírhassa a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.08.04 00:23

Nem megyek szavazni!
Nem szavazhattam a vasárnapi boltzárról, nem érdekel a fidesz szavazása.
Amúgy sem látom értelmét, mert Brüsszelt sem érdekli, meg ha nem adunk neki letelepedést akkor nem maradhat. Arra meg van törvény.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html