A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a felzárkózó térség inflációs folyamatairól befektetőknek összeállított prognózisukban kimutatták, hogy az általuk vizsgált csoportban - Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Oroszországban, Törökországban, Dél-Afrikában és Izraelben - átlagosan 0,3 százalékponttal csökkent szeptemberben a teljes kosárra számolt infláció éves üteme.

A Goldman Sachs mérési módszere azt mutatja, hogy ebben a csoportban az inflációs lendület több havi emelkedés után mára jórészt stabilizálódott. A ház előrejelzési modellje szerint az év végéig viszont széttartó inflációs pályák várhatók a vizsgált országcsoportban: a GS londoni elemzői Izraelben 0,6, Lengyelországban 0,3 százalékponttal magasabb év végi inflációt várnak a legutóbb mért ütemeknél, Magyarországon ugyanakkor a közműdíjak csökkenése révén a cég a szeptemberinél 0,8 százalékponttal alacsonyabb, mindössze 0,6 százalékos tizenkét havi inflációval számol 2013 végén.

A Goldman Sachs londoni szakértői elismerik, hogy ez az előrejelzés messze elmarad a londoni konszenzusos átlagtól, amely 1,9 százalékos éves magyarországi inflációt valószínűsít az idei év végére.

A prognózis a szűkebb térségen belül is a legalacsonyabb: a GS elemzői Csehországban 1,8 százalékos, Lengyelországban 1,3 százalékos tizenkét havi inflációt jósolnak 2013 decemberére.

Az 1 százalék körüli, illetve ez alatti magyarországi infláció más nagy londoni házak előrejelzéseiben is szerepel. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakelemzői a legutóbbi inflációs adatok utáni értékelésükben közölték: várakozásuk szerint a magyarországi éves infláció 2013 végére valószínűleg 1 százalék körüli szintig lassul, és várhatóan 2 százalék alatt marad 2014 első felében is.

A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég közgazdászai nem adtak pontos számszerű becslést, ám a szeptemberi inflációs adatokat értékelő elemzésükben azt jósolták, hogy a háztartási energiaárak újabb csökkentése az idei év végéig "jóval 1 százalék alá" viszi a tizenkét havi magyarországi inflációt.

3 százalék alá mehet a kamat?

Ebben az inflációs környezetben egyes citybeli elemzői vélemények szerint elképzelhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3,00 százalék alá csökkenti alapkamatát a jelenlegi enyhítési ciklusban. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői legutóbbi előrejelzésükben közölték: véleményük szerint a magyarországi infláció a következő hat hónapban is az 1-1,5 százalékos sávban ingadozik, és ebben a környezetben "a legkisebb ellenállás irányát" a további kamatcsökkentések jelentik.
A Morgan Stanley londoni elemzői szerint "nem magától értetődő", hogy a monetáris tanács a 3,00 százalékos alapkamat elérése után megáll, tekintettel arra, hogy a testület "komfortsávja" a kamatszintet illetően fokozatosan egyre lejjebb kerül.

"Egy éve még úgy éreztük, hogy a monetáris tanács legalább 1 százalékos pozitív reálkamatot tartani akar, (...) most már úgy gondoljuk, hogy az MNB ennél alacsonyabb reálkamattal is megelégszik, mindaddig, amíg a reálkamat pozitív" - fogalmaztak a Morgan Stanley szakértői.

A ház szerint 2 százalék alatti infláció esetén ez azt is jelentheti, hogy 2014 elején a nominális jegybanki kamat 3 százalék alá kerülhet, ha a külső kockázati környezet ezt megengedi.