Jóval kevesebb az orosz turista

Májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,9, a belföldi vendégeké 6,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest – közölte a KSH. Az orosz vendégek 22 százalékkal kevesebb estét töltöttek nálunk.
Napi.hu, 2015. július 9. csütörtök, 09:08
Fotó: Napi.hu

Idén májusban az előző év azonos hónapjához képest külföldi vendégek száma 4,1, az általuk eltöltött vendégéjszakáké (1 millió 221 ezer) 1,9 százalékkal nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból ötben csökkent. A májusi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. Az Ausztriából, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és a Németországból érkező forgalom 19, 11, 2,0, illetve 1,1 százalékkal gyarapodott, a Csehországból érkező forgalom stagnált, míg az orosz turisták 22 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

A belföldi vendégek száma 7,4, az általuk eltöltött éjszakáké (1 millió 26 ezer) 6,1 százalékkal nőtt. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom a kilenc turisztikai régióból hétben nőtt.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 0,9 százalékponttal emelkedett, 56,2 százalékos volt. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele (33 milliárd forint) 5,5 százalékkal volt több. Ezen belül a szállásdíjbevételé (20 milliárd forint) 7,4 százalékkal növekedett, a vendéglátásé (7 milliárd forint) stagnált, az egyéb bevételeké (7 milliárd forint) 5,8 százalékkal emelkedett. (A külföldivendég-forgalom és a bevételek alakulását befolyásolták a valutaárfolyamok is. A forint/euró havi átlagárfolyama 306 forint volt, 2 forintot gyengült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.)

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 6,6 százalékkal többet költöttek. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2063 egység fogadott el Pihenőkártyát, 1 milliárd 788 millió forint értékben.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.07.09 12:12

a beutaztato turizmus aranyat er, mert penzt hoz az orszagba.

raadasul sokkal nagyobb a hazai hozzaadott ertek tartalma, mint az ipari exportnak,es mivel a cegek jelentos resze hazai tulajdonban van, a profitrepatrialas is joval kisebb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.07.09 09:12

...turizmusra építeni nem elég ,olyan ,mint a kutya vacsorája ...,látjuk a görögöknél is ,más is kell ,ipar-mezőgazdaság ,stbstb...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html