A kereskedelmi szálláshelyek összesen 245 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a vizsgált idő­szakban, ezen belül a szállásdíjbevétel 139 milliárd forint volt, az összes bevétel folyó áron 1 százalékkal maradt el a 2007-ben mért értékétől. A kiadott szállodai szobák brut­tó átlagára 14 964 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó árbevétel (REVPAR) pedig 7263 forint volt. Egy évvel korábban ugyanez az érték 14 902, illetve 7444 forint volt.

2008-ban, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány adatai alapján 35 milliárd forint értékben váltottak be üdü­lési csekket a különböző szolgáltatóknál, ebből 21 milliárd forint értékben a kereskedelmi szálláshelyeknél.


Tavaly 3,5 millió külföldi vendég 9,9 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 1 százalékkal emelkedett, miközben a vendégéjszakák száma 2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az öt legjelentősebb küldő ország közül négynél (Németország, Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Olaszország) visszaesés volt tapasztalható a vendégforgalomban. Ausztria kivételével mindegyikben 10 százalék körüli volt a vendégéjszakák csökkenése - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a Napi Online-nal.
 

Nagy-Britannia esetében az éves forgalom meghaladta a tavalyi évet, ugyanakkor szeptember óta a brit vendégek forgalma is erőteljesen csökkent. A külföldivendég-forgalom közel 80 százalékát realizáló szállodákban az eltöl­tött ven­dég­éj­szakák száma a háromcsillagos kategóriában emelkedett 1 százalékkal, az ötcsillagos egységeknél stagnált, az összes többinél pedig mérséklődött.


Tavaly a kereskedelmi szálláshelyek 4,1 millió belföldi vendéget és 9,9 millió bel­föl­diven­­dég-éjszakát regisztráltak. A vendégek száma 2 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák számának 1 százalékos csökkenése mellett. A belföldivendég-forgalom 63 százalékát fogadó szállodákban 2 százalékkal nőtt az éjszakák száma az előző évhez viszo­nyítva, a négy-, valamint az ötcsillagos egységekben 9, illetve 17 százalékos volt a bővülés. A belföldi vendégek körében népszerű - a vendég­éjszakák 15 százalékát regisztráló - panziók esetében 2 százalékos mérséklődés volt tapasztalható.


A ­különböző utazási célok közül a hivatalos célból, illetve a kon­fe­renciára, kongresszusra érkezők együttes aránya 32 százalékot tett ki. A szabadidejük eltöltése miatt utazók 11 százalékának elsődleges célja az egészségturizmus volt. A szállodai ven­dégforgalom 31 százaléka a gyógy- és wellness-szállodákba irányult, az utóbbiak bel- és külföldivendég-forgalma kiemelkedően dinamikusan fejlődött.


Tavaly a külföldi vendégek 13,5 százaléka, valamint a belföldi vendégek 25 százaléka vette igénybe a gyógy- és wellness-szállodák által nyújtott szolgáltatásokat, miközben a kiadható férőhelyek száma júliusban közel 5, illetve 27 százalékkal emelkedett 2007 azonos időszakához képest.


Az elmúlt évben a szállodák szobakihasználtsága augusztusban volt a legmagasabb, átlagosan 63,3 százalékos. A 2008. év egészét nézve a szállodák szobakihasználtsága át­lagosan 48,5 százalék volt.


A Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma január-decemberben 2, illetve 3 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A statisztikai régiók közül a vendégforgalom Nyugat-Dunántúlon és Dél-Al­föl­dön haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét.