Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első felülvizsgálati időpont március 4-én volt, ám a Moody's akkor nem jelentett be módosítást. A Moody's idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország a jövő pénteki időpont után november 4-én szerepel ismét.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Moody's három, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's két-két időpontot jelölt ki a magyar besorolások idei vizsgálatára.

A Fitch már lépett

A Fitch Ratings május 20-án - a három cég közül elsőként - visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarországot, a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az addigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javítva. Az új osztályzat a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

A Fitch a döntést mindenekelőtt azzal a véleményével indokolta, hogy a magyar folyómérleg-egyenlegek magas többlete, az Európai Unióból érkező jelentős értékű folyósítások, a bankrendszer külső mérlegalkalmazkodási folyamata, az önfinanszírozási program és a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása nyomán komoly mértékben javult Magyarország külső fizetési helyzete, és enyhült a magyar gazdaság sérülékenysége.

A Standard & Poor's és a Moody's Investors Service egyelőre a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó - "BB plusz", illetve "Ba1" - besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot, de a Moody's magyar osztályzatának kilátása tavaly november óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív.

A Moody's a múlt héten pozitívra javította a magyar bankrendszer kilátását a tavaly július óta érvényben tartott stabilról, azzal indokolva a lépést, hogy a javuló magyarországi működési környezet valószínűleg jót tesz a bankok eszközminőségének és tőkehelyzetének, és a szektor ismét nyereségessé válhat. Az elemzésben kiemelték azt is, hogy a bankokkal szembeni kormányzati politika módosulása várhatóan szintén javítja a pénzügyi alapmutatókat és a bankok növekedési kapacitását.

A cég szerint a devizaalapú hitelek tavalyi átváltása jelentős eszközminőségi kockázatokat távolított el a rendszerből, kivédve a forint esetleges leértékelődésének potenciális hatásait.

Londoni elemzők őszre várják a változást

Egybehangzó londoni elemzői előrejelzések szerint a Fitch Ratings után az idén várhatóan a Moody's is visszaemeli a magyar államadós-osztályzatot a befektetési ajánlású kategóriába, bár egyes citybeli vélemények szerint nem biztos, hogy ez már pénteken megtörténik, mivel a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban az osztályzati kilátások feloldási futamideje átlagosan 12-18 hónap, és a Moody's csak novemberben javította pozitívra a magyar szuverén osztályzat kilátását.

A Morgan Stanley elemzői hétvégi esélylatolgatásukban emellett annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a jövő évi államháztartási hiánycél lazább költségvetési alapállást jelez. Valószínűnek nevezték, hogy a Moody's a felminősítés előtt szeretné látni, hogyan teljesít a magyar gazdaság a brit EU-tagságról rendezett népszavazás utáni globális piaci sokk közepette.

Mindezek alapján a Morgan Stanley inkább a novemberi felülvizsgálati időpontra valószínűsíti, hogy a Moody's visszaemeli a magyar államadós-besorolást a befektetési ajánlású kategóriába.

Ha a Moody's is felminősíti Magyarországot, azzal a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.