Jövő héten parlament előtt a menekültek mozgását korlátozó javaslat

A kormány olyan javaslaton dolgozik, amely kikényszerítené, hogy a migránsoknak őrzött helyen kelljen megvárniuk menekültkérelmük elbírálását - mondta Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő.
Szepesi Anita, 2017. február 11. szombat, 14:02
Fotó: Napi.hu

Két év alatt az uniós vezetők Magyarország felvetésére elfogadták, hogy elsőként az uniós határokat kell megvédeni. 2017 kihívása ezért már az lesz, miként lehet kiszűrni a már itt lévők közül azokat, akik veszélyt jelentenek az európai, illetve magyar emberek biztonságára - mondta a képviselő az MTI tudósítása szerint.

Ehhez tovább kell erősíteni a jogi határzárat, tovább kell szigorítani a migránsok mozgására vonatkozó előírásokat - fejtette ki Hollik István, megjegyezve, a menekültkérelmet beadók a legtöbb esetben nem várják meg eljárásuk végét, a hatóságok pedig később már nem találják őket.

Azoknak, akiknek a kezében nincs jogerős döntés arról, hogy jogosultak menekültstátuszra, semmi keresnivalójuk nincs "az országban, a közterületen". Nekik a határon kijelölt tartózkodási helyen kellene megvárniuk a jogerős határozatot - fogalmazott Hollik.

A kormánypártok fel vannak készülve arra, hogy emiatt Brüsszelből intenzív támadás indul majd Magyarország ellen, de meggyőződésük, hogy ezt végig kell csinálniuk, mivel a "migránsok nyilvánvalóan visszaélnek az uniós jogszabályokkal".

Orbán Viktor pénteki évértékelőjében arról beszélt, hogy Magyarországnak öt nagy kihívással kell szembenéznie 2017-ben. Ezekben a támadásokban közös, hogy mindegyik a nemzeti önrendelkezés ellen irányul - mondta, hozzátéve, ezek a harcok arról szólnak, hogy "van-e lehetőségünk úgy élni, ahogy mi szeretnénk" vagy a "fejünk felett globalisták, brüsszeli bürokraták és idegen hatalmak döntenek".

A kabinet a jövő héten terjesztheti a parlament elé a szigorításokat tartalmazó javaslatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK