Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A gazdasági bizottság jövő hétfőn jelöli a MNB monetáris tanácsának négy új tagját - jelentette be Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke. A bizottság meghallgatja a jelölteket és vélhetően még aznap megválasztja az egyelőre ismeretlen személyeket a parlament. A jegybanktanács négy külső tagjának ma jár le a hatéves mandátuma - így egy hétig működésképtelenné válik a monetáris tanács.


A gazdasági bizottság fideszes többsége zöld utat adott a idei költségvetési törvény módosításnak - amely a kormány által elhatározott 250 milliárdos zárolás törvényi feltételeit teremti meg. Naszvadi György, a nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint erre a tartalékra nem azért van szükség, mert rosszul terveztek, hanem mert a válság nem abba az irányba megy, hogy azt korábban gondolták. A 250 milliárdos zárolás a ma még nem létező stabilitási tartalékba kerül - ennek végleges zárolásról a parlament november 20-ig dönt, de döntésig a minisztériumok nem költhetik el ezt a pénzt.

Józsa István MSZP-s képviselő szerint a költségvetés megbukott, hisz két hónappal a hatályba lépése után módosítani kell.

Nem a kiszámítható és racionális gazdálkodásra és tervezésre utal, hogy most derül ki, hogy szükség van 250 milliárd forint zárolásra - mondta Scheiring Gábor. Az LMP képviselője jelezte, hogy épp pártja javasolta egy stabilitási tartalék felállítását a költségvetésben - az előző évekhez hasonlóan - ám akkor a Fidesz ezt elvetette.


Rogán Antal szerint a 2011-es gazdasági folyamatok nem egészen kiszámíthatók - elég csak a mostani líbiai helyzetre és annak gazdasági hatásaira gondolni. Ugyanakkor belső bizonytalanságok is vannak, ezek fedezetére helyes, hogy ezt a költségvetési tartalékot elkülöníti a kormány - mondta a gazdasági bizottság elnöke.