Jövő márciusban kivonulnánk Irakból

A kormány mai ülésén döntött arról, hogy amennyiben a Parlament felhatalmazását elnyerik, úgy március 31-ig maradnának a csapatok Irakban - hangzott el az eseményt követő sajtótájékoztatón.
Szabó Zsuzsanna, 2004. november 3. szerda, 18:08
Fotó:

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a kormány mai ülését követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy mától megszűnt a kötelező sorozás. Mivel a Fidesz mégis bejelentette, hogy támogatná a sorkötelezettség eltörlését, ezért a kormány kezdeményezte, hogy a hétfőn a házszabálytól való eltéréssel szavazzák meg a képviselők az ide vonatkozó törvény módosítását, majd amennyiben ez sikeres, az alkotmány módosítását is. A kormány úgy döntött, miután meghallgatta a külbiztonsági bizottság beszámolóját, hogy március 31-én kivonulnánk Irakból. Juhász Ferenc megfogalmazása szerint ennél előbb felelőtlenség, később pedig képtelenség hazahívni katonáinkat. A Parlamentnek azonban előbb döntenie kell a misszió meghosszabbításáról, mivel annak mandátuma december 31-én lejár. A hazaköltözés költsége egymilliárd forint. A magyar kormány kezdeményezi, hogy a magyar parlament járuljon hozzá a NATO SFOR-missziójában való további részvételhez, noha annak irányítása január elsejétől EUFOR néven az Európai Unió kezébe kerül.

A kormány ezen felül elfogadta a Prémiumévek-programot és az ösztöndíjas foglalkoztatás koncepcióját. Előbbi a nyugdíj előtt álló köztisztviselők, ügykezelők és közalkalmazottak számára biztosítaná a közszférából történő távozás gondoskodó módon történő megvalósulásának biztosítását, míg az ösztöndíjas foglalkoztatás a pályakezdők és a pályára visszatérők foglalkoztatását segítené elő a munkaadóknak nyújtott kedvezményekkel.

A kormány vállalta, hogy megfelelő információt biztosít a december ötödikei népszavazásra, ezért hat tárca vezetőjét kérte fel: készítsenek elemzést a határon túl élő magyarok jogainak kiterjesztéséről, illetve annak hatásairól.

A paprikabotrány nyomán a kormány javasolta, a mogyoróhoz és a pisztáciához hasonlóan végezzenek nikotoxin méréseket a paprikán is, amint az az Európai Unióba érkezik, valamint a hungarikum paprikán is legyen rajta az összetétel és a származási hely.

A kormány elfogadta a nemzeti audiovizuális archiválásról szóló törvényjavaslatot is, aminek értelmében az ország közszolgálati műsorait archiválják, s ezekhez bárki ingyen hozzáférhet az interneten. Ezen túl visszamenőleg is archiválják a fontos közszolgálati anyagokat.

Gyurcsány Ferenc elmondta, elfogadta a Kossuth Rádió felkérését, hogy havonta háromszor 10-12 perces interjút adjon az adónak. Ezen felül novemberben országjáró körútra indul, hogy választókkal személyesen ismertesse a kormányprogramot. A túra költsége bruttó 23 millió forint.

HOZZÁSZÓLÁSOK