Mint a szövetség elnöksége által tartott tájékoztatón kiderült, az akció nem korlátozott a kezdő doktorokra, ahhoz már eddig is csatlakoztak szakorvosok is. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) is jelezte szimpátiáját.

Az érdekképviselet országos felmérése szerint az akcióval párhuzamosan folytatódik a kivándorlás is. Naponta három orvos távozik külföldre - mondta Papp -, 2013-ra négyezer orvos tűnik az ellátórendszerből el. Mindez pedig a hazai állami egészségügy teljes összeomlásával járhat (a távozók között nagyon sok az ápoló és egyéb szakdolgozó is).

A rezidensek (az orvosok szakszervezetéhez hasonlóan) a hazai átlagbérek háromszorosát kérik az orvosoknak. Nem nyugati béreket, csak nyugati arányokat várunk el - hangoztatta Papp. A kezdőknek havi 200-300 ezer forintos bért tartanának elképzelhetőnek a mostani 80-90 ezer forinttal szemben. Így Papp szerint a nyugati országok bérének ötödéért már itthon lehetne tartani az orvosokat.

A Semmelweis Egyetemen tartott tájékoztatót az aulában messzebbről  figyelemmel kísérte az egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós is - aki, mint elmondta, az elektronikus recepttel, illetve kórlappal kapcsolatos egyeztetésre érkezett a helyszínre.

Szócska a hivatalos migrációs kutatás adatait is ismertette. E szerint az orvosok körében az ilyen szempontú aktivitás tízről 20 százalékra emelkedett. A szektorban dolgozók 90 százaléka ítéli rossznak, sőt nagyon rossznak saját kilátásait, kétharmad a távozást fontolgatók aránya.

A jövedelmi viszonyok váltak a magyar egészségügy sarkalatos kérdésévé - ismerte el az államtitkár, aki hangsúlyozta: már dolgoznak az alternatív forrásbevonási lehetőségek kidolgozásán. (A Semmelweis terv alapján ez további adóztatást jelentene.)

Lapunk érdeklődésére Szócska elmondta: magánforrásokat is igénybe vesznek. A hálapénz ellen esetleg szóba jöhető intézkedésekre vonatkozó kérdésünkre azonban nem válaszolt. Nyomatékosította viszont, hogy az ingyenes ellátás szűkítéséről semmiképpen sem lehet szó (a MOK és a Kórházszövetség is többször javasolta már, hogy fel kellene hagyni a díjtalan teljes egészségügyi ellátás illúziójával).