Simicskó István (KDNP) erről szóló javaslatát 242 kormánypárti képviselő támogatta, 86 ellenzéki nemmel szavazott rá.
Ezzel megegyező javaslatot már május végén elfogadott az Országgyűlés a kisajátítási törvényhez fűzött zárószavazás előtti módosító javaslat jóváhagyásával, ám éppen emiatt - mivel nem kapcsolódott az eredeti előterjesztéshez - Áder János köztársasági elnök nem írta alá a jogszabályt, hanem visszaküldte a Háznak megfontolásra.

Ezután, június közepén négy kormánypárti képviselő - a fideszes Budai Gyula, Győrffy Balázs és Varga István, valamint a KDNP-s Simicskó István - önálló indítványként terjesztette elő, hogy 2013. június 1-jéig tekintsenek el az ebtenyésztők bírságolásától. Arra hivatkoztak, hogy az állattenyésztési törvény május közepe óta hatályos módosítása nem biztosított kellő felkészülési időt az ebtenyésztőknek az állami elismerés megszerzéséhez.

Majd a hónap végén négy fideszes és két kereszténydemokrata politikus új változatban nyújtotta be a javaslatot, azt kezdeményezve, hogy csak a jövő év elejéig adjanak felmentést a kutyatenyésztőknek.

Végül azonban július elején mégis az eredeti verzió került a parlament elé, ezúttal Simicskó István előterjesztésében.
A politikus indoklása szerint a kutyatenyésztésben az elmúlt tizenöt évben súlyos belviszály alakult ki, amelyet ez idáig sem jogalkotási eszközökkel, sem szankciókkal nem sikerült orvosolni. A törvényhozás most csaknem egyéves haladékot adott a tenyésztőknek arra, hogy egy állami elismerésre alkalmas szervezetben működjenek együtt, ha azonban a megegyezés nem jön létre, további mentességre a bírságolás alól már nem lesz lehetőség - szól az indoklás.

A módosítással haladékot kapott a bírságfizetés alól a törzskönyvek kiadásával és a kutyakiállítások szervezésével foglalkozó Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete, amely a jövő évi kutya-világkiállítást rendezheti.