Jövőre emelhetik a legkisebb béreket

A Belügyminisztérium jogalkotási terve szerint szükséges lehet a közfoglalkoztatási bérek emelése 2020-ban. A kormány álláspontja még nem ismert, de a közmunkások száma egyre kevesebb, bérük pedig évek óta nem változott.
Vég Márton, 2019. június 16. vasárnap, 11:40
Fotó: Shutterstock

Már 2017 óta változatlan a közmunkások bére, de nem zárható ki, hogy jövőre már többet vihetnek haza. A Belügyminisztérium 2019. II. félévi jogalkotási munkatervéből ugyanis kiderül, hogy módosíthatják a közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér megállapításáról szóló kormányrendeletet. A belügyi tárca munkatervét a kormányportálon hozták nyilvánosságra.

A jogalkotási feladat indokolása szerint "a kormány álláspontjának figyelembe vételével szükséges a 2019. év II. félévében a közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér mértékének felülvizsgálata" - olvasható a dokumentumban. A Belügyminisztérium szerint a közfoglalkoztatottak tekintetében szükséges a végzettségi korlátok kismértékű oldása is, hogy a közfoglalkoztatott munkavállaló részére a közfoglalkoztatási garantált bér abban az esetben is megadható legyen, ha az egyén nem rendelkezik középfokú iskolai végzettséggel, de állam által elismert középfokú szakképesítést szerzett.

A nyolcórás munkaviszonnyal rendelkező közfoglalkoztatottak havi bére jelenleg a végzettségüktől függően bruttó 81 530 és 106 500 forint között van. Ez nettó 54,3 ezer forintot, illetve nettó 70,8 ezer forintot jelent. Így nem csoda, hogy folyamatosan csökken a közmunkások száma. A csúcsidőszakhoz képest gyakorlatilag megfeleződött a közfoglalkoztatásban részt vevők száma tavaly decemberre. A kedvező tendencia folytatódott: több mint negyvenezer fővel csökkent 2018 első hónapjához képest a közmunkáslétszám - derül ki a Belügyminisztérium jelentéséből.

Eddig direkt nem emeltek

A Magyar Nemzet cikke szerint a tavalyi esztendő utolsó hónapjában átlagosan közel 122 ezren dolgoztak valamelyik közfoglalkoztatási programban. Ezzel teljesült a kormány azon korábbi célja, hogy a létszám tartósan 150 ezer fő alá csökkenjen. A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben is a létszám további csökkenése feltételezhető, emelkedésre nincs reális esély. A belügyminisztérium adatai szerint idén februárban viszont már csak 117 831 fő volt közfoglalkoztatott. Az előző hónaphoz képest 1,2, míg az előző év februárjához viszonyítva 23,6 százalékkal csökkent ez a szám. A mintegy 118 ezer fő az összes magyarországi munkavállalónak körülbelül a 2,6 százalékát jelenti.

A kormány eddig direkt nem emelte a közmunkások bérét. Marczinkó Zoltán, a pénzügyminisztérium helyettes államtitkára szerint a természetes munkaerőpiaci folyamatok mellett az elmúlt évek kormányzati intézkedései is nagymértékben hozzájárultak a közfoglalkoztatás mérséklődéséhez. Ide sorolta a garantált bérminimum és a minimálbér szintjének növelését, illetve a közfoglalkoztatotti bér 2017-es szinten tartását, amely egy olyan bérolló-nyílást eredményezett, hogy az ösztönzőleg hatott a közfoglalkoztatottakra.

Idén az első negyedév végére pedig már 102,7 ezerre csökkent a közfoglalkoztatottak száma; utoljára 2013 tavaszán voltak ennél kevesebben a rendszerben, amikor megkezdődött a program felfuttatása - számolt be a Világgazdaság. A másodlagos munkaerőpiacon dolgozók a nyugat-dunántúli megyékből gyakorlatilag eltűntek, Győr-Moson-Sopron megyében már ezer főnél is kevesebb a közmunkás. Továbbra is két régióra, az észak-magyarországira és az észak-alföldire korlátozódik a legtöbb közfoglalkoztatott, a létszám több mint fele ebben a két térségben dolgozik valamelyik programban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fahrkarten_bitte_, 2019.06.16 22:18

Ez csak az egyik bevételi forrásuk az adónkon szaporítottaknak. Ilyen-olyan segílyek, pótlékok, hozzájárulások, minden héten kapnak valamit Orsós rejtett tartalékai. Az adónkból, mi másbúl. Nem csoda hogy 50 km-re se hajlandók átmenni dógozni ebben a marha nagy munkaerőhiányban, inkább szaporodnak mint a nyulak, Gyurcsány idején se éltek jobban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.06.16 19:44

@Darabont1453:
Egy dolgot viszont elfelejtesz: nem lehet egyszerre feketézni és közmunkán lenni!
Vagyis a segílyes rendszer óriási hibája, miszerint "elesettséget" hazudva a fekete munka MELLETT is fel lehetett venni, itt nem működik! Választani kell köztük és sokan a feketézést választják, mert az sokkal több pénz! Ami viszont az állam számára kevesebb kifizetést jelent!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2019.06.16 19:09

a jelentős számú teljesen képzetlen , főleg cigány népesség számára nincs más lehetőség, mint a közmunka, ők a versenyszférában sohasem fognak tudni elhelyezkedni.

nekik még ez a nyomorúságos bér is előrelépés a még ennél is alacsonyabb összegű segélyhez képest.

a romák felküzdötték magukat a nyomorból a mélyszegénységbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mezei1995, 2019.06.16 18:55

A többség biztos ilyen ahogy írtátok ,de azért van kivétel. Mindenki találna rendes munkát,hogy ha keresne ? Biztos,hogy nem. Zsákfalu ahol csak közmunka van stb..... Nincs mindenhol rendes munkahely. Nem egyenletes az országban a munkahelyek száma. Orbánéknak vinni kéne egy csomó gyárat keletre. BMW Debrecen ? PFFFFF Szolnok,borsod,szabolcs na oda kellett volna vinni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.06.16 18:17

@krix6: " A közmunkások többsége mindenféle munkára alkalmatlan fogyatékos.
Ha nem kap közmunkát/segélyt éhen hal (de előbb még öl a pénzért), ezt szeretnéd? "

Na annak örülök, hogy egy orbántroll is beismeri, hogy a közmunka az segély nem pedig valódi munka.....

Nem hinném, hogy éhen halnának. Mert az éhhalál előtt elmennének dolgozni, ugyanis éhen senki se szeretne megdögleni, még azok sem akik nem szeretnek dolgozni. Persze ha nem próbáljuk ki a dolgot, akkor nem is tudjuk meg. Másrészt ennek a tömegnek a sakkban tartása a közmunkás bérrel jól jön a vajdának választások idején. Megmondják nekik, hogy kire kell szavazni, mert ha nem akkor dádá van...
Na ez inkább ennek a rendszernek a lényege, nem pedig az éhen döglés megelőzése...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html