Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A felsőoktatás további korszerűsítése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kiemelt figyelemmel kíséri a modellváltó egyetemek működését - mondta Palkovics László miniszter egy videokonferencián.

Az elmúlt két évben nyolc felsőoktatási intézmény, elsőként a Budapesti Corvinus Egyetem, majd az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartói jogai kerültek vagyonkezelő alapítványokhoz. Az új működési modellben az intézmények gyorsabban reagálhatnak a gazdasági igényekre, így a magyar fiatalok versenyképesebb képzésben és a munkaerőpiacon is értékesebb oktatásban részesülhetnek.

A tervek szerint 2021-től további két intézmény folytathatja munkáját az új fenntartói modellben. A Pannon Egyetem és a Szent István Egyetem modellváltásáról szóló törvényjavaslatot jelenleg tárgyalja az Országgyűlés.

A kormány célja, hogy a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet növelje a felsőoktatás versenyképességét, és így a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek. Alapvető elvárás, hogy az egyetemek központi szerepet töltsenek be a hazai kutatás-fejlesztésben és innovációban.

A modellváltó egyetemek közti párbeszéd és tapasztalatcsere lehetővé teszi, hogy az intézmények egymást erősítve járuljanak hozzá a magyar felsőoktatás nemzetközi szintű sikeréhez. A képzések korszerűsítésével, minőségi infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat - mondta Palkovics László az ITM beszámolója szerint.