A 3. negyedévben az OTP adózás előtti eredménye 45,3 milliárd forintot tett ki, és 30,9 milliárd forintos adózott eredményt ért el. Az idei bankadó fele, mintegy 14,7 milliárd forint terhelte a harmadik negyedévi adózott eredményt - mondta Bencsik László az OTP harmadik negyedévi eredményéről tartott sajtótájékoztatón. A bank vezérigazgatóhelyettesének tájékoztatása szerint összességében az OTP a válságadó és a banki különadó címén mintegy 40 milliárd forint fizet be idén az adózás előtti eredményéből, és körülbelül ez az összeg lesz érvényes 2011-ben is.

A bankadó miatt a harmadik negyedévi eredmény többségét már a külföldi leányok adták, de még a bankadó nélküli profitból is 38 százalékkal részesedtek - mondta Bencsik László. Külföldön lelassult a portfólió romlása és a vezérigazgatóhelyettes szerint a negyedik negyedévben sem várható e téren változás.

Az első félévben a bank 200 milliárd forintot fordított tartalékképzésre. Magyarországon a hitelek 10 százaléka már 90 napon túli késedelmes fizetésű. Kitűnően teljesített a 3. negyedében az orosz leánybank, 8,7 milliárd forinttal járult hozzá az eredményhez. (Tavaly egész évben 3 milliárdos eredményt ért el.)

Oroszországban az áruhitelezés 23 százalékkal nőtt, és az OTP az új hitelek között az egész orosz piacon 21 százalékos aránnyal a 2. helyen áll az OTP idei teljesítménye alapján. Az ukrán és a bolgár bank 5-5 milliárd forinttal járult hozzá az eredményhez, mindhárom országban idén már érezhető, hogy gazdasági növekedés várható.

Az OTP szeptember 30-án 5 milliárd 651 millió eurós likviditási tartalékkal rendelkezett, az éven belül lejáró kötelezettségei mindössze 1,1 milliárd euróra rúgnak. Bencsik László utalt arra, hogy ez a likviditási szint üzleti szempontból már magasabb az optimálisnál, ezért jövőre fontos cél a hitelezés bővítése. (Az év elején idénre is 5 százalékos hitelbővülést vártak, azonban csak szintentartás valósult meg.)

Az OTP tőkemegfelelési mutatója 18 százalékos, TIER I mutatója 14 százalékos, az előírt 8 illetve 4 százalék helyett. Az EU-ban a következő 10 évben bevezetni tervezett Basel III előírásoknak az OTP már most megfelel.