BUX
41272

Jövőre jöhet a kamatcsökkentés (londoni elemzők)

Jelentős a kockázata egy újabb amerikai recessziónak - jósolták legújabb helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint jövőre a magyar jegybank várhatóan kamatcsökkentéssel reagál a romló növekedési kilátásokra.

MTI-Eco, 2011. augusztus 22. hétfő, 11:26

A JP Morgan bankcsoport befektetőknek kiadott heti globális összegzésében közölte, hogy a következő négy negyedévre most már mindössze 1 százalékos növekedést vár az Egyesült Államokban, és a ház közgazdászainak becslése szerint 40 százalékos az esélye annak, hogy az amerikai gazdaság ismét recesszióba süllyed.

A JP Morgan szakértői történelmi ökonometriai összevetést készítettek az elmúlt évtizedekről, és kimutatták, hogy a II. világháború utáni időszak amerikai recessziót az esetek 82 százalékában 1 százalékos vagy annál lassabb éves szintű gazdasági növekedések előzték meg.

A ház elemzőinek előrejelzése szerint a növekedési lendület a felzárkózó piaci térségben is megtorpan a következő egy évben. A JP Morgan friss prognózisa Magyarországon az idén 1,5 százalékos, jövőre 1,3 százalékos reálnövekedést valószínűsít. Mindezek alapján a cég londoni közgazdászai módosították a magyar jegybanki kamatpályára vonatkozó előrejelzésüket, és most már MNB-kamatcsökkentést várnak 2012 elejére.

A JP Morgan új távlati prognózisa szerint a magyar jegybanki alapkamat a jelenlegi 6,00 százalékról 2012 márciusában 5,50 százalékra csökken.

Ez jelentős előrejelzési változtatás, mivel a JP Morgan - finanszírozási és forintárfolyam-kockázatokra hivatkozva - még néhány héttel ezelőtt is azt valószínűsítette előrejelzéseiben, hogy a következő MNB-kamatmódosítás emelés lesz.

A Cityben más nagy házak sem zárják ki most már a magyar pénzügypolitika enyhítését.

A Capital Economics, az egyik vezető londoni befektetési és pénzügyi elemző csoport felzárkózó európai közgazdászai az MNB keddi kamatdöntő ülése előtt adott prognózisukban azt jósolták, hogy a gyenge növekedési és keresleti környezetben az átlagos magyarországi infláció a jövő év egészében 2,5 százalék lesz az cég által 2011-re várt 4 százalékos átlag után.

A Capital Economics elemzői szerint azonban az MNB kamatcsökkentési mozgástere ennek ellenére korlátozott, mivel a döntéshozóknak a jelentős devizaalapú adósságteher miatt "legalább fél szemmel a forintot is figyelniük kell".

A ház szakértői ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy 2008 júliusa óta a forint 35 százalékkal gyengült a svájci frankkal szemben.

A Capital Economics londoni elemzői azt sem zárták ki új prognózisukban, hogy ha a kockázatvállalási hajlam "drámai mértékben" tovább romlik, az MNB akár "védekező jellegű" kamatemelésre is kényszerülhet.

A ház mindazonáltal a kockázatok "mindkét irányú kényes egyensúlyi helyzetét" figyelembe véve az jósolja, hogy a magyar jegybank 2011 végéig nem módosítja 6,00 százalékos alapkamatát, 2012-ben azonban már lehet mozgástér a pénzügypolitika lazítására, abban az esetben, ha a befektetői kockázatvállalási hajlam "nem gyengül túl nagy mértékben".

A Capital Economics mindezek alapján 2012 első negyedére szintén fél százalékpontos MNB-kamatcsökkentést, és így 5,50 százalékra csökkenő magyar jegybanki alapkamatot jósol.

A londoni elemzői körben ugyanakkor vannak olyan vélemények is, hogy az MNB a gyengülő növekedési kilátások ellenére sem szánja el magát a kamatcsökkentésre a jövő év végéig.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői - miután a cég erőteljesen rontotta a világgazdaság egészére adott növekedési előrejelzését - jelentősen visszavették a magyar gazdaságra szóló növekedési prognózisukat is, nem zárva ki még azt sem, hogy Magyarország ismét a recesszió közelébe kerülhet.

A ház új előrejelzése szerint a magyar gazdaság az idei év egészében 1,6 százalékkal növekszik - a Morgan Stanley eddig érvényben volt előrejelzésében még 2,6 százalékos GDP-növekedés szerepelt 2011-re -, jövőre pedig a cég csak 1,4 százalékos magyar gazdasági növekedést vár a korábbi 2,0 százalékos prognózis helyett.

A ház szerint a várttól elmaradó gazdasági növekedés "a társadalmilag legnépszerűtlenebb" takarékossági intézkedések elhalasztására késztetheti a magyar kormányt, ezt viszont a piac "esetleg nem venné jó néven".

Ebben a környezetben a Morgan Stanley szerint az MNB várhatóan a lassabb növekedés és a kedvező inflációs kilátások ellenére sem tudja csökkenteni alapkamatát, mivel jelenleg a magyar jegybank számára a kockázati környezet "a kulcsfontosságú változó".

A Morgan Stanley londoni elemzői mindezek alapján 2012-ben is változatlan, 6,00 százalékos MNB-alapkamatot várnak. Ez is egyébként csökkentett kamatvárakozás a cég részéről, mivel a Morgan Stanley korábban jósolt egy fél százalékpontos emelést jövőre, ezt az előrejelzését azonban most törölte.