Felsőfokú szakképzés helyett felsőoktatási szakképzésekre eresztelik a kurzusokat jövőre, ezekre jelentkezhetnek 2013-tól a felvételizők - az új szabályok miatt több főiskola kénytelen lesz lemondani képzései egy részéről, és gyakorlati helyet is nehezebb lesz találni. A jövőben már csak egyetemek és főiskolák indíthatnak ilyen tanfolyamokat - ezt szeptemberben jelentette be Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. Megszűnnek a kétéves képzések, pontosabban kikerülnek az Országos Képzési Jegyzékből (OKJ), és még csak diplomával sem járnak - ahogy eddig sem. A nemzetközi gyakorlat szerint Magyarországon is a felsőoktatás rendszerébe illesztik ezeket a "rövid, gyakorlatorientált, ugyanakkor elméleti tudást is nyújtó oktatási formát". Szakértők szerint problémát okozhat majd az "új rendszerben, hogy a szakok új nevet kapnak, ezeket újra be kell vezetni a piacra, meg kell ismertetni a felvételizőkkel" - olvasható az eduline-hu-n.

Sok intézmény valószínűleg kénytelen lesz lehúzni a rolót, a struktúra átalakítása miatt az egyetemek és főiskolák 2013-ban már csak akkor indíthatnak felsőoktatási szakképzést, ha ugyanazon a szakterületen alap- vagy osztatlan képzést is szerveznek, viszont az új szabályok arról is rendelkeznek, hogy az alapszakokon el kell fogadni a szakképzésen megszerzett kreditek 75 százalékát el kell fogadni, a kötelező 120 kreditből ez 90-et jelent jelent. Uniformizálják azt is, hogy ezért mit kell letenni az asztalra, a képzéseket modularizálják, a különböző területeken 12 kredit közös ismeretanyagot kell elsajátítani.

A minisztériumi rendelet alapján öt területre sorolják a képzéseket: munkaerő-piaci ismeretek, idegen nyelvi alapszintű ismeretek, szakmai információ feldolgozási alapismeretek, kommunikációs ismeretek és pénzügyi alapismeretek csoportba tartoznak majd a szakok. Az oklevél megszerzésének követelményei is szigorodnak: szakvizsga helyett záróvizsgát kell majd tenni, de a hallgatók továbbra sem kapnak diplomát. Jövőre a szakmai gyakorlat rendszere is változik. A jövőben hathetes, szabadon vlasztható szakmai gyakorlat helyett kötelező lesz egy féléves kurzus, az intézményeknek a szak elfogadtatása során be kell benyújtaniuk a cégekkel kötött megállapodásokat, a gyakorlati programról szóló szándéknyilatkozatokat - teszi hozzá az oktatási portál.

Tóth Kata