Az Európai Bizottság (EB) vezető munkatársa ezt a véleményét azon a nemzetközi konferencián fejtette ki, amelyet a Parlamentben tartottak Az EU-tagság két éve címmel. Siegfried Steinlein kiemelte: a magyar államháztartás helyzete már-már állatorvosi lónak tekinthető az unióban, ezzel együtt biztató a magyar kormány konvergenciaprogramja, az, hogy az állami túlköltekezést le akarja a kabinet csökkenteni. Aláhúzta: Magyarországon a reformokat meg kell valósítani, mert csak ez vezethet később a növekedési ütem emelkedéséhez. 

A konvergenciaprogramok megvalósítása az új tagországok számára kihívást és egyben fejlődési lehetőséget jelent. Azt eredményezni a programok következetes véghezvitele, hogy az új tagországok beléphetnek az euróövezetbe. A közös deviza bevezetése mindegyik leendő euróövezeti tagország számára óriási előny, gazdasági élénküléshez vezethet és ahhoz, hogy csökkennek a vállalkozások költségei, különösen az egyes tagországok közötti kereskedelem vonatkozásában. Az eurózónához való csatlakozás az egyes új tagállamok makrogazdaságának és mikrovállalkozásainak is új lökést ad, növeli annak lehetőségét, hogy rövid időn belül felzárkózzanak az Európai Unió átlagos gazdasági színvonalához. "Fontos tudni, hogy az új tagállamoknak már nemcsak lehetőség, de gyakorlatilag kötelesség a Stabilitási és Növekedési Paktum betartása, amely végül is elvezet ahhoz, hogy a pénzügyi stabilitás mellett megvalósuljon a tartós gazdasági növekedés" - mondta Steinlein.

Urbán László, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja szigorúan magánvéleményét hangoztatva elmondta: a jelenlegi helyzetben az valószínűsíthető, hogy Magyarország legkorábban 2014-ben vezeti be az eurót. A mostani konvergenciaprogramot a felügyelőbizottság tagja "euró-konvergenciaprogramnak" nevezte, mivel a fő hangsúly az államháztartási kiigazításon van, míg annak idején a Bokros-csomag egy leszálló ágban lévő gazdaságot állított át növekedési pályára. Megjegyezte: az egyik maastrichti kritérium, nevezetesen az államadósság GDP-arányos hiánya legkorábban 2012-ben kerülhet 60 százalék alá, és ezért véli azt, hogy az euróbevezetés dátuma csupán 2014-ben lehetséges.