Jövőre már lassulhat a magyar gazdaság

A magyar GDP 3,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a nyers adatok szerint. A piaci elemzők többsége 3,7 százalékot várnak az év egészére, ráadásul jövőre már kis lassulás következhet.
Domokos László, 2017. november 14. kedd, 11:53
Fotó: Napi.hu

Az adat picit alacsonyabb lett az előzetesen vártnál. Kedvező, hogy a harmadik negyedévben már gyorsulni tudott a magyar gazdaság, ugyanakkor régiós összehasonlításban nem számít kiemelkedőnek az adat, sőt a régiós növekedési statisztikák összességében inkább azt sugallják, hogy a többi ország jobban tud profitálni általános európai fellendülésből - kommentálta a KSH friss adatait Nyeste Orsolya, az Erste Bank Zrt. szenior makrogazdasági elemzője. A harmadik negyedévben ugyanis a román gazdaság éves növekedési üteme 8,8 százalékra ugrott, a cseh gazdaság 5 százalékkal, a lengyel 4,7 százalékkal erősödött. Egyedül Szlovákiában maradt kissé a várt alatt a növekedés (3,3 százalék).

Az elemző az év egészében 3,7 százalékos bővülésre számít, jövőre pedig 3,4 százalék lehet a növekedés tempója. Továbbra is meghatározó tényezőnek számít a rendelkezésre álló EU-s források felhasználásának időbeli lefutása, a reálbér-növekedés mértéke és annak a fogyasztói keresletre gyakorolt hatása, illetve a most látott európai konjunktúra tartóssága.

A felhasználási oldal legnagyobb hozzájárulója a fogyasztás lehetett, látva a kiskereskedelem, valamint a szolgáltató szektor kedvező teljesítményét. Szintén meghatározó lehetett a növekedésben a beruházás, amelyre az építőipar szárnyalása utal. Az iparra vonatkozóan a KSH a mostani jelentésében nem közölt információt, így vélhetően szerepe a GDP növekedésben elhanyagolható lehetett a negyedévben - fogalmazott Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője. Várakozása szerint az idei év utolsó negyedévében a gazdasági aktivitás tovább erősödhet, elérve akár a 4 százalék feletti mértéket, amellyel 2017 egészében 3,8 százalékos teljesítményt regisztrálhat a magyar gazdaság. A hajtóerő továbbra is a fogyasztás és a beruházás, azaz a belső felhasználás maradhat.

Idén 3,7 százalékkal növekedhet a GDP, amiben az uniós források mellett a háztartások fogyasztása és az ipari termelés játszhat főszerepet - mondta Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője. Várakozása szerint jövőre 3,5 százalékos GDP-bővülés, azaz némi lassulás várható. Jelenleg a 2 százalék körüli potenciális növekedési szint felett bővül a gazdaság, de ahhoz, hogy hosszú távon 3 százalék körül legyen a növekedés minőségi javulásra van szükség a beruházásoknál, emellett fokozni kell hozzáadott értéket is.

Az utolsó negyedévben határozott gyorsulás jöhet, a fogyasztás további élénkülése, a továbbra is erős beruházások, a lakásátadások elindulása és az egyre kedvezőbb európai konjunktúra miatt, így idén éves átlagban a GDP 4 százalékkal nőhet - állapította meg Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. Jövőre pedig 4,2 százalékra gyorsulhat a növekedés üteme a továbbra is erős fogyasztási dinamika, a lakás- és irodaátadási hullám felfutása, az EU-források, és azok nélküli állami beruházások felfutása, új autóipari kapacitások (Audi, Mercedes), új feldolgozóipari beruházások (a Mercedes jövőre újabb gyár építését indítja el 1 milliárd euró értékben) miatt.

A részstatisztikák alapján ennél is jobb eredményre lehetett számítani, hiszen a bérek emelkedése vagy a rekord áfabevételek sokkal dinamikusabb gazdasági életet mutatnak, ezért a végleges adatok várhatóan 3,6 százaléknál gyorsabb GDP-bővülést mutatnak majd - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.  A tárcavezető szerint tovább kell dolgozni a versenyképesség erősítésén, a gazdaság digitalizációján, folytatni kell a szakképzés átalakítását, valamint továbbra is ösztönözni szeretnénk a közfoglalkoztatottak visszavezetését a nyílt munkaerőpiacra. Az NGM várakozása szerint az utolsó negyedévben a növekedés tovább gyorsul majd, így a kiskerforgalom és a fogyasztás növekedése erős maradhat, de a beruházások jelentős hányada is jellemzően az év végén valósul meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix3, 2017.11.15 08:52

"Jövőre már lassulhat a magyar gazdaság"

Hányszor de hányszor hallottam már ezt...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2017.11.15 08:10

@Hun Atilla: gyógyszered bevetted reggel ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hun Atilla, 2017.11.15 07:42

Jövőre a magyar, nemzeti gazdaság pörög fel a nemzetközi multiknak pedig végre saját lábukra kell, hogy álljanak.
Orbán szándékosan leállítatta az uniós támogatások kifizetését ami multiknák csapódott le minden formában, közvetve és közvetetten is. Az össze, uniós projekt helyett állami kifizetések vannak kizárólag magyar cégek felé.
Hamarosan eljárást indít Brüsszel ellenünk mert nem hagyjuk, hogy az uniós pénzeken keresztül hazánk gazdaságát kizsákmányolják, függetlenségét elvehessék és függőve tegyenek minket.
Orbán elzárta a brüsszeli pénzcsapokat...
Megmutja, hogy milyen fényes élet is van az unión kívül! Az orosz embargó lebeg a szeme előtt: az orosz gazdaság sohasem látott önellátásra és függetlenségre tett szert az embargó által!
A hazai fizetett brüsszeliták most vannak igazán bajban. Ordasan hazidni kell hazánk unió függőségéről és az orosz példát szovjetizálni kell. Az mszp tegnap pl. kiáltványt adott ki (kiáltvány mint a tömeggyilkos kommunista érában) az Európai Egyesült Államok mellett...legalabb mindenki nyíltan kimondja mit akar csak a sajtónak kell ordasat hazudni róla...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2017.11.15 07:07

perelli, 2017. november 15., szerda 6:40
2010-ig irreális volt a forint árfolyama, ennek eredménye volt a vergődő magyar gazdaság, az óriási külkereskedelmi hiány, a hatalmasra növekvő nettó össz-adósság. A helyretett árfolyam drasztikus export növekedést eredményezett, korlátozta az importot, nagy külkereskedelmi többletet eredményez, az idén megszűnik az ország (nem a költségvetés) nettó adóssága.
A szegénységnek nem örülök ugyan, de lényegesebb a teljesítménynek megfelelő bérezés, a szakemberek itthon tartása, a minél nagyobb növekedés. NDK-NSZK szindróma: eloszthatsz 600 eurót igazságosan vagy 2000-t "igazságtalanul": néhány demagóg lumpenprolit leszámítva mindenki a másodikkal jár jól.
A leálltak az autógyárak te is tudod, hogy hülyeség. Nyilván 20% csökkenésről írsz. A 2008-as 250 ezres kapacitás mára részben az "idióta" bérpolitikának köszönhetően megduplázódott, a folyamatban lévő beruházásoknak köszönhetően 2019-20-ra megháromszorozódik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

perelli, 2017.11.15 06:42

@matyi2010: a véleményem siralmas, 2010-ben el is mondtam. Elég régen volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html