Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A friss prognózis szerint a belső és külső tényezők a teljes előrejelzési horizonton pozitívan járulnak hozzá a GDP-növekedéshez, melyet a fogyasztás és a nettó export közel azonos arányban vezérelhet.

A kivitel növekedése 2015-2016-ban felülmúlja az importét, a fő exportpartnereink élénkülő kereslete miatt. A fogyasztás dinamikus növekedését a rendelkezésre álló jövedelem emelkedése biztosítja, melyet piaci és gazdaságpolitikai intézkedések egyaránt segítenek. Utóbbiak közé tartozik a különböző életpálya modellek folytatása és bevezetése, a Start munkaprogram bővítése, a családi adókedvezmény fokozatos emelése, az szja-kulcs csökkentése, továbbá a banki elszámolás és forintosítás.

Idén az alacsony inflációs környezet, jövőre a negatív reálkamat is emeli a háztartások fogyasztási hajlandóságát, melyet a munkaerő-piaci folyamatok javulása is hajt. A foglalkoztatottság tartós emelkedése miatt a munkanélküliségi ráta 2016 végére 6 százalék alá csökken az előrejelzés szerint. A beruházások jelentősen mérséklődő növekedését idén a magas bázis magyarázza, jövőre a korábbi uniós tervezési időszak lezárása miatt a beruházások visszaesésére számítunk.

Az infláció 2016 végére már megközelítheti a jegybanki célsáv közepét. Ennek oka az emelkedő maginfláció mellett a költségsokkok bázisba kerülése és a maginfláción kívüli tételek (olaj és feldolgozatlan élelmiszer) áremelkedése.

Tovább vághat az MNB

A globális és a hazai nyomott inflációs környezet, az alacsony várakozások, a gazdaság ciklikus pozíciója és hazánk kedvező pénzpiaci megítélése a monetáris lazítás irányába mutatnak. Az MNB inflációs célkövetési rendszerének rugalmasabbá tétele szintén ezt erősíti.

A Századvég Gazdaságkutató szerint az MNB a következő hónapokban több lépésben, akár 1,3 százalékra is csökkentheti az irányadó rátát.

A gazdasági növekedés pályája nem veszélyezteti Magyarország külső finanszírozási képességét, és bár a GDP-arányos mutató 2015-ben tetőzhet, továbbra is magas szinten marad. Idén a költségvetési kockázatok mérlege enyhén pozitív, vagyis a költségvetési törvényben előirányzott 2,4 százalékos GDP-arányos deficitcél biztonsággal teljesíthető.

Prognózis (éves változás, %)

20152016
GDP3,42,7
Háztartások fogyasztása3,33,0
Bruttó állóeszköz-felhalmozás1,2-1,6
Kivitel8,07,9
Behozatal7,06,8
Külkeregyenleg (milliárd euró)7,59,1
Fogyasztói árak0,32,6
Jegybanki alapkamat (év végén, %)1,31,75
Munkanélküliségi ráta (éves átlag, %)6,96,0
Bruttó átlagkereset2,93,2
Folyó fizetési mérleg egyenlege (GDP %-ában)5,56,3
Külső finanszírozási képesség (GDP %-ában)9,28,2
Államháztartás egyenlege (GDP %-ában)-2,3-1,8
GDP-alapon számított külső kereslet1,92,4
Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt.