Jövőre olcsóbb lehet a természetbeni juttatás (új)

A kis adók összevonása miatt jövőre 3 százalékkal alacsonyabb lehet a természetbeni jutattások juttatások terhe- mondta lapunknak Boncsér Katalin, a KPMG adómenedzsere.
NAPI Online, 2007. szeptember 21. péntek, 07:50
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke.

Ha a munkáltató idén olyan természetbeni juttatást nyújt dolgozójának, amely nem tartozik az adómentes körbe, akkor 29 százalékos társadalombiztosítási és 3 százalékos munkaadói járulékot, valamint 54 százalék személyi jövedelemadót (szja) fizet utána. A kis adók összevonása miatt jövőre 3 százalékkal alacsonyabb lehet az ilyen jellegű juttatások terhe, mivel az új 5,5, százalékos járulékot nem kell megfizetni - mondta lapunknak Boncsér Katalin, a KPMG adómenedzsere.

A marketingakciók lehetőségeit viszont meglehetősen szűkítené a személyi jövedelemadó természetbeni juttatásokra vonatkozó szabályainak tervezett módosítása. E szerint januártól nem tartozna az adómentes kategóriába az üzletpolitikai célból, bárkinek azonos feltételekkel és módon juttatott termék vagy szolgáltatás, így a termékhez csomagolt plüssállat vagy a termékismertetővel együtt adott toll, hamutartó vagy egyéb apró ajándék után is meg kellene fizetni az 54 százalék szja-t és a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást - mondta lapunknak Horváthné Szabó Bea, a PricewaterhouseCoopers igazgatója. A javaslat szerint továbbra is adómentesen lehetne adni viszont az üzletpolitikai célú árengedményt, visszatérítést, termékismertető árumintát, amennyiben azt az üzleti forgalom növelése, illetve a termék megismertetése céljából adják. Horváthné szerint elképzelhető, hogy a cégek az ár részeként tekintik majd a termékekhez csomagolt ajándékokat, és ma még kérdés, hogy az egyéb, a vásárláshoz közvetlenül nem köthető, reklámcélú akciókat hogyan lehet majd adómentes juttatásnak minősíteni.

A pénzügyi tárca honlapján közzétett adócsomag szerint megszűnne a tízezer forintot meg nem haladó értékű üzleti ajándékokra vonatkozó adómentesség is, de a szakértőknél lévő jogszabálytervezet újabb változatában ez a rendelkezés már nem szerepel, így vélhetően ezen csekély értékű ajándékok után továbbra sem kell majd adózni. Visszalépett a tárca az utalványokkal kapcsolatban tervezett szigorításoktól is, így a kifizetőnek nem kell majd számlán zárolnia a szétosztott utalványok értékét. Várhatóan szűkül viszont az utalvány formájában nyújtott juttatás fogalma, kikerül a körből a készpénz-helyettesítő fizetőeszköz. Boncsér szerint ez bizonytalan helyzetet teremt azoknál a cégeknél, amelyek elektronikus kártya formájában adnak valamilyen juttatást - például a helyi menzán levásárolható összeget - dolgozóiknak.

A társaságok számottevő része kizárólag adómentes természetbeni juttatásokat nyújt a dolgozók részére, és ilyen elemeket tesz a cafeteria-rendszerébe is. Ezeknél jelentős módosítás nem várható a tervezet szerint. Pozitív változás, hogy a jövő évtől adómentes természetbeni juttatásnak minősülhet a nyugdíjas munkavállaló számára juttatott helyi utazási bérlet is.

HOZZÁSZÓLÁSOK