JP Morgan: sokkal nagyobb válság van Magyarországon, mint tudtuk

Igazán mély recessziót élhetett át az elmúlt hónapokban a magyar gazdaság a JP Morgan friss elemzése szerint. Nemcsak az autóipar, de más szektorok is mély zuhanásba kerültek. Magyarországon ráadásul a kormányzati kármentést is keveslik - számolt be a Portfolio.hu.
Szabó Dániel, 2020. június 27. szombat, 21:31
Fotó: Shutterstock

A magyar, a román és a török ipari termelés szenvedte el eddig a legnagyobb visszaesést a koronavírus-válságban, ráadásul itthon nemcsak az autóipar állt le egy csapásra, ahogy a járványhelyzet élesbe váltott. A jelentés szerint a többi iparág is hirtelen fékezett le teljesen. Ehhez hasonló még Romániában történt - írta a portál.

A kiskereskedelmi forgalom viszont nem esett akkorát Magyarországon, mint más országokban. Egyrészt a kijárási korlátozások teljes tilalomig nem jutottak el, másrészt az emberek sem hagytak fel a vásárlással olyan mértékben a járvány elején, mint Európában máshol. Viszont a Portfolio.hu összefoglalójában azt írja, hogy mostanra a fogyasztói bizalom azóta a legnagyobbat esett a térségben.

Az építőipar még kisebb eséssel letudta, mivel kevésbé érzékeny a külső keresletre. A bank elemzői úgy számolnak, a vizsgált országok közül jelenleg Magyarországon a legkisebb az addicionális költségvetési élénkítés mértéke. Viszont legalább van: a 2008-as válság alatt az akkori kormány hibát követett el, és megszorításba kezdett.

A JP Morgan szerint idén akár 6,3 százalékkal eshet vissza a magyar GDP, ezt az előrejelzést azonban még nem a legfrissebb makrogazdasági adatok alapján adták. Viszont nem optimisták: további lefelé mutató kockázatokról írnak, amelyek miatt még ennél is nagyobb visszaesés jöhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri_2, 2020.06.28 10:03

@ittott: de stricibácsit sem. Igaz, ezek nem szoktak a hidak alatt lófrálni:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ittott, 2020.06.28 09:20

ezek nem kérdezték meg Kuszaszemet és O1G-t. jajj a de butták
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html