BUX
36940

Júliustól élesednek az egyéni járulékszámlák

A kormány elfogadta az egyéni egészségbiztosítási járulékszámlák bevezetéséről szóló határozatot - mondta a Világgazdaságnak Rácz Jenő egészségügyi miniszter.

NAPI Online, 2006. április 18. kedd, 08:57

Júliustól az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által kidolgozott informatikai rendszer segítségével pillanatok alatt megállapítható lesz, hogy ki jogosult a társadalombiztosító által finanszírozott szolgáltatásokra és ki nem.

A biztosított egy (az okmányirodák által kiadott) kód segítségével a kormányzati portálon teremthet kapcsolatot az OEP-pel. A számla a biztosítotti jogosultságot, a felhasználói oldalon pedig a kapott egészségügyi ellátásokat tartalmazza. A járulék összegét, befizetésének folyamatosságát az APEH tartja nyilván - fejtette ki a miniszter.

A kormány száz lépés programjában szerepel a háromszintű egészségbiztosítási csomag bevezetése. Az alapcsomag szolgáltatásia - a közegészségügyi ellátás, a járványok megelőzését szolgáló védőoltás, a kötelező oltás, a mentés, a vérellátás, az anya- és csecsemővédelem, valamint a nemzetközi standardok alapján meghatározott sürgősségi ellátás - mindenkit megillet. A második csomagba azok az ellátások kerülnének, amelyeket jelenleg is fizet az OEP (arról, hogy az újonnan bevezetendő orvosi technológiákat közpénzből fizetik-e vagy sem, előzetes értékelés alapján döntenének). A harmadik csomagba az extra szolgáltatásokat sorolnák, amelyeket készpénzzel vagy kiegészítő biztosításokkal fizetne ki a beteg. Ezek között van például a plasztikai sebészeti és a fogászati beavatkozás, az egyágyas, internettel is ellátott kórházi szoba, a külön étkezés.