Június végére lesz új IMF-vezér

Az igazgató nélkül maradt Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa bejelentette, június 30-ig tervezik kiválasztani a szexbotrányba keveredett Dominique Strauss-Kahn utódját.
Kasnyik Márton, 2011. május 23. hétfő, 08:49
Fotó:

A Valutaalap tőkéjét adó országok június 10-ig jelölhetnek személyeket a posztra, akiket aztán személyesen hallgat meg az igazgatótanács, és az egyiptomi Shakour Shaalan, az IMF igazgatótanácsának korelnöke szerint igyekeznek majd a jelölt rátermettsége alapján konszenzusos döntést hozni.

A posztot az 1944-es Bretton Woods-i konferencián kialakult szokásjog szerint azóta betöltő európai országok eközben gyakorlatilag egységesen felsorakoztak Christine Lagarde francia pénzügyminiszter mögé, aki mellett szól, hogy behatóan ismeri az utóbbi években az IMF fő tevékenységi körévé vált európai adósságválságot.

A feltörekvő országok azonban egyre hangosabban vonják kétségbe az európaiaknak az IMF vezetésére formált előjogát, egyelőre azonban nem tudtak egységesen kiállni egy közös jelölt mellett. A legmagasabban jegyzett feltörekvő jelölt, a török Kemal Dervis ráadásul pénteken közölte, nem kíván az IMF vezetője lenni.

HOZZÁSZÓLÁSOK