BUX
39138

Júniustól kötelező bevizsgálni az ivóvizes kutakat

kötelező lesz azoknak a fúrt kutaknak a hivatalos bejelentése és laboratóriumi vizsgálata, amelyek vizét meg is isszák. A június 15-én életbe lépő kormányrendelet alapján számos paramétert kell vizsgálni - írja a Laboratorium.hu

Napi.hu, 2016. június 4. szombat, 16:28

A 100/2016-os kormányrendelet június 15-én lép életbe, ennek értelmében a már a meglévő, 201/2001. (X.25.) rendeletet egészítik ki a saját célú ivóvízművekre vonatkozóan. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a saját fúrt kutakat be kell jelenteni a jegyzőnél, a bejelentéssel pedig kötelező vízvizsgálat is jár, amelyet érdemes független laboratóriummal elvégeztetni - figyelmeztet a portál.

Eddig a kötelező vizsgálati paraméterek csak a hálózati ivóvízre vonatkoztak, az újabb pont alapján azonban olyan fúrt kutakat is érintenek, amelyekből ivóvizet kívánnak fogyasztani a lakók. A független laboratóriumban nagyon sok a paramétert vizsgálnak: a fizikai vizsgálatok sorában egyebek között a szín, szag, íz, zavarosság, a hőmérséklet tényezőit. Lesznek mikrobiológiai vizsgálatok is, amelyek kiterjednek a szennyvizekből, rothadó növényi, állati maradványokból, ürülékből a talajba és vizekbe kerülő baktériumok és vírusok kimutatására. A kémiai vizsgálatok keretében például a víz keménységét, lúgosságát és fémtartalmát fogják ellenőrizni.