Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A módosítást Szijjártó Péter és Ágh Péter fideszes képviselő kezdeményezte, miután február elején, a képviselői vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra hozatalakor kiderült, hogy az elszámoltatási kormánybiztos és a miniszterelnöki szóvivő fizetése jelentősen meghaladja a kétmillió forintot.

Ez a helyzet azért is különösen kínos a Fidesz számára, mert Orbán Viktor miniszterelnök még tavaly nyáron az ország rendkívül nehéz gazdasági helyzetére hivatkozva jelentette be, hogy havi kétmillió forintos bérplafont vezetnek be a közszférában. Ez az intézkedés a költségvetési szférában dolgozókra és a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozik, a kormány így csökkentette nyolcmillióról kétmillióra Simor András jegybankelnök fizetését.

Bár akkoriban  a  miniszterelnöki szóvivő is beszélt arról, hogy az ország jelenlegi helyzetében a költségvetési szférában nem fordulhat elő, hogy havi kétmillió forint feletti fizetést tegyen zsebre valaki, azonban kiderült, hogy ez a szabály nem vonatkozik az állami cégek vezetőire és a politikusokra sem - emlékeztetett a Népszabadság.

A képviselők közül jelenleg Budai Gyula keres a legtöbbet, akinek havi bruttója 2 237 865 forint. Szijjártó képviselői és szóvivői fizetése együttesen 2 226 000 ezer forint. Őket Kövér László házelnök követi havi bruttó 2,1 milliós jövedelemmel.

A parlament előtt lévő javaslat szerint a miniszterelnöki biztosok (Szijjártó) és a kormánymegbízottak (Budai) a miniszterelnökségről kapott 997 200 forintos fizetésük mellé csak a képviselői alapdíjat (ez ma 231 900 forint) kaphatják majd - írja a napilap.