Pénzt kér Magyarország a zöld átállás finanszírozására

Igazságos részesedést szeretne Magyarország az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó, a méltányos átállást támogató alapból - mondta Kaderják Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az MTI-nek.
Szász Péter, 2020. február 18. kedd, 21:18
Fotó: MTI Fotó

A zöld megállapodás kapcsán az Európai Bizottság első konkrét javaslata a méltányos átmenetet szolgáló alap létrehozása, amelyből a hátrányosan érintett országok, régiók kaphatnak majd támogatást az átállás társadalmi-gazdasági hatásainak enyhítése érdekében.

Magyarország javaslata, hogy az Európai Unió ismerje el azoknak a tagállamoknak a teljesítményét, amelyek eddig átlagon felül teljesítettek a klímavédelem területén, kapjanak igazságos, méltányos részesedést az alapból az üvegházhatású gázok kibocsátását 1990 óta több mint 30 százalékkal csökkentő országok. Magyarország kibocsátás-csökkentése 32 százalékos volt 1990 és 2017 között.

Kaderják Péter az energia- és klímapolitikai terület vezető európai uniós tisztviselőivel egyeztet brüsszeli látogatása során. Ez az első hivatalos tájékoztatás azokról a döntésekről, amelyeket a közelmúltban a magyar kormány hozott. A kormány elfogadta azokat az energia- és klímastratégiai dokumentumokat, amelyekben 2030-ig, illetve 2050-ig tűztek ki az energiabiztonságot, a klímavédelmet és a gazdasági növekedést segítő összehangolt célokat.

Az egyeztetéseken áttekintik, hogy Magyarország és az Európai Unió milyen területeken tud a legszorosabban együttműködni a klímavédelmi célok elérése érdekében, szem előtt tartva a hazai vállalkozások lehetőségeit. A megbeszélések másik aktualitása, hogy intenzív szakaszba lépnek az új uniós költségvetéssel kapcsolatos tárgyalások.

A magyar álláspont szerint a két témakör összekapcsolódik. Akkor lehet a Magyarország által is elfogadott ambiciózus uniós klímacélokat teljesíteni, ha ehhez megfelelő forrásokat kapnak azok az országok, amelyek már jól teljesítettek a klímavédelem területén, illetve ahol az egy főre jutó nemzeti jövedelem az európai átlag alatt van - fogalmazott az államtitkár. Keresik azokat a lehetőségeket is, hogy a közvetlen uniós forrásokból milyen módon és milyen területeken juthatnak a legtöbb pénzhez a magyar vállalkozások.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.02.20 15:57

Valami van!
No de pontosan mi?
Ezzel kapcsolatban sokmimdent olvastam, de igazi ésszel fogható eligazító zöld cikket még egyet sem.
Pegid nem válogatok az olvasásban.
Csak az egysíkú, célzatos, sugallatos rész valamik egyvelege ostobas@gai.
Mint pl a szarvasmarhák klímát befolyásoló emésztése,
A permafrosztok CH4 kibocsátása.
A CH4nek még a CO2 nél is nagyobb hatása.
Az Amazonasz a Föld tüdeje.
Ki tudja ezeket logikusan a maguk teljességeben egységbe foglalva bemutatni?
Eddig én még ilyet nem olvastam,csak ennek részeit, amik a teljesség nélkül hülyeségek.
Ilyen összefoglaló az interneten semmiképp nincs!
Az erre vonatkozó rész információkat ismerem.
Az ezekre vonatkozó magasszintű öszfoglaló ismeret és viszonyrendszer kommentet örömmel fogadnék.
Ez redkívül erős alapszintű ismereket bizonyítana.
Próbálkozik valaki ilyen módon bizonyítani a tájekozotts@g@t?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.02.19 20:48

@na4:
Tételezzük fel, hogy igazad van. Nincs, de tételezzük fel. Ezzel együtt a felmelegedés tény!
A felmelegedés nem jó, mert éghajlat változik, a biodiverzitás csökken, a mezőgazdaság kevesebbet terem, éhezés, természeti katasztrófák.
Az ember az elmúlt 100 millió évek alatt természetesen megkötött szént nagy ütemben használja energiatermelésre, ezzel CO2-t bocsát a légkörbe. Pont azt, ami 100 millió évekkel ezelőtt kikerült onnan és lehetővé tette, hogy például mi emberek legyünk. Viszonylag könnyen kiszámolható, hogy a légkörbe kerülő CO2 hányad része származik az embertől. Elég csak a kibányászott és felhasznált szén, kőolaj, földgáz mennyiséget konvertálni, az eltűnt őserdők faanyagát visszaszámolni. Csak mondjuk az elmúlt 100 évre visszamenőleg!
Aztán ott van a rengeteg felszabaduló metán, ami még rosszabb, mint a CO2. Ezt indirekt módon a felmelegedés szabadítja fel, akár öngerjesztő folyamatot indítva.
Maradva a CO2 kibocsátásnál, óriási mennyiségről van szó, ami pontosan látható a CO2 ppm változásában.
Ha pedig azt állítod, hogy ez a változás elhanyagolható, akkor el kell hogy szomorítsalak! Nincs igazad!
Az 1950-es évek óta mérik és ez alatt 30-35%-al nőtt!
Persze volt már a Föld történetében ilyen magas CO2, sőt! Mondod Te...
Csakhogy ezzel két baj van!
Egyrészt A Föld egészen más állapotban volt, őserdőt, zöld felületek borították, ami a regenerálódás lehetőségét jelentette, másrészt soha (!) ilyen gyorsan nem emelkedett a CO2 szint! Egyszerűen nincs idő a természetnek alkalmazkodnia.
Innentől akár természetes folyamatról van szó (szerinted), akár az ember közreműködése által (szerintem) az ember csak egyet tehet, visszafogja magát, ne rontsa tovább a helyzetet. Kerül amibe kerül... A saját érdekében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.02.19 20:20

@na4:
Ilyenkor szoktam ezt a linket betenni:
https://www.youtube.com/watch?v=3uB3cOb5i3w
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.19 10:37

@na4: "Nincs klíma vészhelyzet. Ez egy teljesen természetes, ciklikus természeti jelenség, és az emberiségnek semmi köze hozzá."

És ezt honnan tudod, Móricka? Mondta Orbán a tévébe'?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.02.19 07:57

Majd behazudják hogy lőrincbarát lepukkant és kifosztott erőművét EU forrásból vették meg hogy ne szennyezzen :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html