Moammer Kadhafi líbiai vezető, akinek hatalmát példa nélküli lázadás fenyegeti, kedden kijelentette, hogy a "forradalom vezetője" marad hazájában, és hangsúlyozta: nincs hivatalos tisztsége, amelyről lemondhatna. A Líbiát közel 42 éve vezető Kadhafi a televízióban közvetített beszédében kijelentette, hogy nem hagyja el Líbiát, inkább hazájában mártírhalált fog halni.

Beszédben felszólította a hadsereget és a rendőrséget, hogy vonja ellenőrzése alá az országban uralkodó helyzetet. Kadhafi dacos hangvételű, de zavaros beszédében "patkányoknak és zsoldosoknak" titulálta a hatalma ellen fellázadt tüntetőket, akik a líbiai törvények szerint halálbüntetést érdemelnek.

A tiltakozókat a Tienanmen térihez hasonló visszavágással fenyegette meg. Kadhafi egyúttal felszólította híveit, hogy szerdán vonuljanak ki az utcára, ezzel fejezve ki, hogy támogatják őt.
 

Külföldi - csádi, marokkói és tunéziai - zsoldosokat is bevetett Moammer Kadhafi líbiai vezető a tüntetők ellen - állította egy Líbiából Egyiptomba menekült fiatalember, aki részt vett a tripoli rezsim megdöntésére szervezett megmozdulásokban. Az al-Bayda városból érkezett egyetemista elmondta, hogy a múlt hét szerdáján mintegy háromszáz ember tüntetett a város utcáin. A rendőrség egy órával a megmozdulás kezdete után könnygázt vetett be, s mivel a tömeg nem oszlott szét, lőni kezdett.

Másnap folytatódott a megmozdulás, és a Szaddám nevű fiatalember szerint akkor már franciául beszélő csádi, marokkói és tunéziai zsoldosok is részt vettek a tömegoszlatásban. A múlt hét pénteken a nyilatkozó szerint a zsoldosok mintegy 40 embert öltek meg az al-Bayda melletti Sahatban. A két településen két nap alatt összesen 150 volt a halálos áldozatok száma.


Kadhafi fiának az a kijelentése, hogy polgárháborús helyzet van az országban, valahol lefedi az igazságot - mondta az MTI-nek Marton Béla, Magyarország líbiai nagykövete. Közölte, hogy tudomása szerint hétfőn minden magyar munkavállaló elhagyta az észak-afrikai országot. A követség információi szerint Líbiában összesen 60-100 magyar vagy magyar kötődésű, például vegyes házasságból született ember él, többségük líbiai családokban. Közülük körülbelül 12-15-en tartózkodtak Líbiában a munkájuk miatt, ők hétfőn menetrend szerinti légi járatokkal elhagyták az országot.


Közben New York-ban összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa a mind véresebb káoszba süllyedő Líbia helyzetét; a testület először foglalkozik az arab világon végigsöprő tiltakozáshullámmal, amely már a hatalomból való távozásra késztette az országát egyaránt régóta vezető tunéziai és az egyiptomi elnököt.


Független nemzetközi vizsgálatot sürgetett kedden a líbiai erőszakról Navi Pillay. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa Genfben lehetségesnek mondta, hogy a kormányellenes tüntetők elleni támadások kimerítik az emberiesség elleni bűntettet. Az emberi jogok megsértésének azonnali megfékezését követelte, elítélve azt, hogy a hírek szerint Líbiában gépfegyvereket, mesterlövészeket, harci repülőgépeket vetnek be polgári személyek ellen. Az a hidegvérűség, amellyel a líbiai hatóságok és zsoldosaik éles lőfegyverrel lövik a tüntetőket, megengedhetetlen - hangsúlyozta Pillay.


Az Arab Liga kedd délután rendkívüli ülést tart az egyiptomi fővárosban, hogy megvitassa a Kadhafi-rendszer elleni felkelést. A megbeszélést nagyköveti szinten tartják, helyi idő szerint kora este.


Az Iszlám Konferencia Szervezete elítélte, hogy Líbiában a biztonsági erők túlzott erőszakot vetettek be a népfelkelés elfojtására. Irán elítélte az ártatlan emberek legyilkolását Líbiában, egyben követelte a nemzetközi közösségtől, hogy avatkozzon közbe - jelentette be kedden Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő. Kína nagyon aggódik a líbiai helyzet miatt, és kormánya ígéri, hogy megvédi az országban dolgozó állampolgárait és működő vállalkozásait - hangzott el a kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján. A líbiai partokhoz vezényelnek egy brit fregattot is - jelentették be Londonban.