Hátrányosan befolyásolja Európa kajszitermését a kifejezetten változékony idei tavasz. Míg délen a meleg téli idő okozott problémát a virágfejlődésben, addig többfelé a március végén és április elején beköszöntő fagyok gyakoroltak komoly hatást a kajszi növekedésére. A görög termés várhatóan akkora lesz, mint a tavalyi. Bár északon, különösen Macedóniában tavaszi fagyok voltak, ám a termőre forduló fiatal ültetvények ellensúlyozzák a terméskiesést. A változékony időjárás miatt az első kajszibarackokat valószínűleg a tavalyinál kissé később kezdik szedni - írja a Magro.hu.

Franciaországban a túlságosan enyhe tél okozott bajt, így több fajta nem kapta meg a szükséges hideghatást. Így ez torz vagy elhalt rügyeket, illetve kedvezőtlen, vontatott virágzást eredményezett. Olaszországban a március végi-április eleji fagyok, amelyek többnyire az északi termőterületeket sújtották rontják a terméshozamot. Viszont februárban és március elején hosszú ideig volt az átlagosnál melegebb, ami megint csak nem tett jót a kajszitermésnek.

Magyarországon több mint 15 ezer hektár gyümölcsültetvényben okozott kárt a tavaszi fagy, különösen a kajszi és őszibarack volt érintett. Több ezer hektáron 70-100 százalék közötti virágkár következett be, ami azt jelenti, hogy sok gyümölcstermesztő termés és így jövedelem nélkül marad egész évben. Bevételük nem lesz, csak kiadásuk, mivel az ültetvényt egész évben így is gondozni kell.