Kaktuszok okoznak komoly problémát a Pilisben

Kaktuszokat telepített valaki a Pilis sziklás lejtőire, ami nagy baj, mert a rendkívül szívós növény kiszoríthatja az őshonos fajokat - írja a Magyar Mezőgazdaság.
Szász Péter, 2020. december 18. péntek, 17:45
Fotó: Pixabay

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei figyeltek fel a hegység egyik déli leejtőjén szépen gyarapodó kaktuszállományra. Úgy vélik, aki betelepítette értett is a kaktuszokhoz, hiszen az egyébként a hideg, fagyos teleket nem kedvelő növényeknek optimális helyet választott. Ugyan az oszlopos és gömbös növekedésű fajok nem túlságosan terjedtek, ám a fügekaktusz fajok igencsak otthonosan érezték magukat. Dinamikusan szaporodhattak és nagy területeket népesítettek be.

A szakemberek alpinista technikával voltak kénytelenek eltávolítani a kaktuszokat a meredek, sziklás lejtőről - olvasható a portálon.

A munkát már az elmúlt években is el kellett végezni, de a kaktuszok reprodukálják magukat.

A növények - amellett, hogy összeszurkálják a turistákat - inváziós fajok és mivel nincs természetes ellenségük így hihetetlenül gyorsan szaporodnak, elveszik a táplálékot, az életteret az őshonos fajoktól, így azok akár ki is halhatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Susala, 2020.12.18 18:07

Fájna nagyon a klérusnak hogy 1500 év rombolás, pusztítás, nyomeltüntés, hamisítás és népirtás hiába volt, hogy kiderülhet az IGAZSÁG és lelepleződhetnek... kiderül úgyis előbb-utóbb a valós őstörténelme a népeknek, és a hamis csaló mivolta, a konteinensre vérfürdővel erőszakolt terrorvallásuknak... nehogymár valaki észrevegye hogy azok nem mind természets sziklák és kövek ugyebár HANEM ROMOK, akárhogy próbálták a földbe dolgozni, az ősi "pogány"
erődítmény ill város komplexumot, tökéletesen nem lehetett... hát jó lesz a kaktusz, hogy ott ne kódorogjon csak senki...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html