Újabb áruból lett hiánycikk - ez lett a slágertermék

A maszkok egyik tartozékából, a kalapgumiból is hiány lett. A probléma nem csak Magyarországra, hanem Európára is igaz. A jó hír, hogy erre legalább van megoldás.
Szabó Zsuzsanna, 2020. április 9. csütörtök, 11:55
Fotó: Getty Images

Az Index olvasói jelezték a portálnak, hogy sehol sem lehet kapni kalapgumit, ami ugyebár a védőmaszkok egyik "alkatrésze". A portál szerint a kalapgumi, hengeres kalapgumi, gumizsinór, gumiszalag, illetve gumipertli néven is futó árukból lett hiány, de nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában.

Leépülés után

A Magyar Könnyűipari Szövetség elnöke, Kokasné Palicska Lívia arra hívta fel a figyelmet, hogy ezeknek a termékeknek a döntő többségét a Távol-Keleten gyártják, ahonnan most nem könnyű bármit is beszerezni. Egész Európában hiány van ezekből a textiltermékekből, mert a kontinensen leépült az iparág, a kevés megmaradt üzemet meg most, a járvány idején ugyan próbálják átállítani maszkok és más szükséges védőfelszerelések gyártására, de ez nem megy egyik pillanatról a másikra - tette hozzá.

Szerinte a védőruhák helyzete a legnehezebb, "az a varroda, ami eddig ingeket varrt, nem tud egyik napról a másikra átállni speciális védőruha gyártására" - mondta.

A Magyar Könnyűipari Szövetség elnöke szerint jelenleg az egészségügy és a lakosság is nagy mennyiségben igényli az ilyen védőfelszereléseket, a megugrott keresletet a kevés megmaradt hazai gyártó igyekszik kielégíteni. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy sok cég fordul a szövetséghez, hogy pontosan milyen kialakítású védőfelszereléseket kell gyártani, de nem mindig tudnak nekik pontos felvilágosítást adni, mert sok mindenre egyszerűen nincsenek megfelelő szabványok. Az országos járványhelyzet mindenkit váratlanul ért -fűzte hozzá a szövetség vezetője.

Nem biztos, hogy tényleg véd a védőfelszerelés

Kokasné közölte, a kiemelt biztonságot nyújtó maszkok és védőruhák gyártása nem egyszerű, erre csak nagyon kevés cég alkalmas, és az ezekhez szükséges alapanyagokból is hiány van, ezek is főként Kelet-Ázsiában vannak. Továbbá arra is rámutatott az Indexnek, hogy

vannak cégek, amelyek egyéni védőeszközként reklámozzák a termékeiket, holott semmilyen ehhez szükséges tanúsítványuk nincs, sok olyan áru van forgalomban, ami nem biztos, hogy tényleg védelmet nyújt

Legalább az akarat megvan a kormány részéről

A szövetség elnöke megjegyezte, hogy a szándék és az akarat egyébként megvan a kormányzat részéről, az Innovációs és Technológiai Minisztériumban már elindult a gondolkodás erről, de ez a szektor is tőkehiánnyal és likviditási gondokkal küzd. A döntéshozók folyamatosan dolgoznak a beszerzésen, tényleg minden követ megmozgatnak, de most minden ország erre törekszik, nem könnyű a helyzet - tette hozzá.

Egyébként a szövetség vezetője azt is elárulta, hogy a kalapgumi hiányában a sima kötözős megoldás is működőképes lehet a sebészeti maszkoknál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.04.09 14:30

Ne szórakozzunk már ?..
Mi vagyunk az EU gazdasági motorja. Nemsokára mi fogjuk dolgoztatni cselédnek a németeket. Most meg itt van ez az elképesztő hír....
Vicces lenne ha kalapgumi miatt dőlne be az az ország, amely ennyire fejlett és az elmúlt száz évben soha nem ment neki ilyen jól. Legalábbis a kipcsak vajda szerint. Bár ha jól meggondoljuk elég pocsék 100 év van mögöttünk.

Legyőzzük a járványt, mgz a Zunijót a migráncsokat, meg Sorost és erre mi van ? Megszivat bennünket a kalapgumi...XDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html