Kamat: lehet még egy kicsivel kevesebb?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pozitív fejlemények ritka együttállása folytán tudta a vártnál kétszer nagyobb, 100 bázisponttal csökkenteni alapkamatát - jelentette ki Neményi Judit, az MNB monetáris tanácsának tagja.
NAPI, 2009. július 30. csütörtök, 18:53
Fotó:

A jegybank hétfői kamatdöntése hátteréről - melynek értelmében az irányadó ráta július 28-tól 8,5 százalékra módosult - nyilatkozva monetáris tanácstag a Reutersnek elmondta: fokozatos és elnyújtott kamatcsökkentési időszak várható.

Neményi szerint a kulcsfontosságú pozitív tényezők, amelyek lehetővé tették a nagy mértékű kamatcsökkentést, a finanszírozási igény csökkenése, az államkötvények iránti kereslet növekedése és a hozamok mérséklődése, a sikeres eurokötvény kibocsátás, valamint a forint árfolyamhullámzásának csillapulása, illetve árfolyamának erősödése voltak. "Ilyen pozitív változás nem történik túl gyakran" - idézte a Reuters a nyilatkozót.

Az mt-tag szerint Magyarország, amilyen gyorsan csak lehet a lazítási ciklusa aljára kell érjen, hogy a - kamatokat tekintve - szinkronba kerüljön a világgal.

HOZZÁSZÓLÁSOK