Az MNB monetáris testülete az egyöntetű elemzői várakozásoknak megfelelően 2,10 százalékon hagyta az irányadó kamatot.

William Jackson, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető elemzője a döntést kommentálva kiemelte: a cég várakozása szerint a magyarországi infláció a következő hónapokban gyorsulásnak indul ugyan, de a magyar gazdaságban meglévő jelentős kapacitásfelesleg miatt várhatóan nem lépi át az MNB 3 százalékos célját.

Emellett a magyar gazdaságra a jelenleginél nehezebb idők várnak növekedési szempontból a következő negyedévekben, mindenekelőtt mert a választások előtt fellazult költségvetési politika máris szigorodik, és ez visszahúzó erővel hat a növekedésre. Ráadásul a német gazdaság - a magyar export legnagyobb egyedi felvevőpiaca - is lanyha növekedéssel jellemzett időszakot él éppen át, ami várhatóan megterheli a magyar kivitelt. Mindezt tetézi, hogy éves összevetésben számolva továbbra is csökken a banki hitelezés a magyar gazdaságban - sorolta a Capital Economics szakértője.

Jackson szerint a magas devizaadósság-teher változatlanul kockázatot jelent, és ha egy esetleges piaci eladási hullám közepette a forint gyengülésnek indulna, az gyorsabb monetáris szigorítást tenne szükségessé. Ha azonban nem lesz ilyen jellegű piaci felfordulás a következő időszakban, akkor az MNB-alapkamat várhatóan még 2015 jelentős részében is a jelenlegi mélységi rekordon marad. Jackson várakozása az, hogy az MNB monetáris tanácsa 2015 második felében kezd hozzá a kamatemeléshez, és 2015 végéig 2,5 százalékra, 2016 végéig 3,0 százalékra emeli a jegybanki alapkamatot.

A Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai szintén azt emelték ki, hogy a magyar gazdaságban továbbra is jelentős a kapacitásfelesleg. Egészen 2015 késői szakaszáig változatlan MNB-alapkamattal számolnak, utána viszont 0,90 százalékpontnyi - vagyis a 3,00 százalékos alapkamat eléréséig tartó - kamatemelésre látnak mozgásteret.

A 4cast nevű londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház szakértői a keddi kamatdöntő ülés utáni kommentárjukban úgy ítélték meg, hogy az ülésről kiadott monetáris tanácsi közlemény nem utal a testület által deklarált, hosszú távra szóló semleges alapállás módosulására. Jóllehet a tanács továbbra is "fedezi magát" azzal a nemrégiben beillesztett kitétellel, hogy a mostani alapállás fenntartása az MNB előrejelzéseit alátámasztó várakozások teljesülésétől függ, a monetáris testület azonban egyértelművé tette, hogy egyhamar nem kívánja módosítani az alapkamatot - hangsúlyozták a 4cast elemzői.