Kamatdöntés: Így látják Londonból

A jelenlegi inflációs és reálgazdasági folyamatok alapján valószínűleg két év múlva is legfeljebb 3,0 százalékig emelkedik vissza az MNB alapkamata - vélik a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülése után londoni pénzügyi elemzők.
MTI-Eco, 2014. szeptember 23. kedd, 17:19
Fotó: Reuters

Az MNB monetáris testülete az egyöntetű elemzői várakozásoknak megfelelően 2,10 százalékon hagyta az irányadó kamatot.

William Jackson, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető elemzője a döntést kommentálva kiemelte: a cég várakozása szerint a magyarországi infláció a következő hónapokban gyorsulásnak indul ugyan, de a magyar gazdaságban meglévő jelentős kapacitásfelesleg miatt várhatóan nem lépi át az MNB 3 százalékos célját.

Emellett a magyar gazdaságra a jelenleginél nehezebb idők várnak növekedési szempontból a következő negyedévekben, mindenekelőtt mert a választások előtt fellazult költségvetési politika máris szigorodik, és ez visszahúzó erővel hat a növekedésre. Ráadásul a német gazdaság - a magyar export legnagyobb egyedi felvevőpiaca - is lanyha növekedéssel jellemzett időszakot él éppen át, ami várhatóan megterheli a magyar kivitelt. Mindezt tetézi, hogy éves összevetésben számolva továbbra is csökken a banki hitelezés a magyar gazdaságban - sorolta a Capital Economics szakértője.

Jackson szerint a magas devizaadósság-teher változatlanul kockázatot jelent, és ha egy esetleges piaci eladási hullám közepette a forint gyengülésnek indulna, az gyorsabb monetáris szigorítást tenne szükségessé. Ha azonban nem lesz ilyen jellegű piaci felfordulás a következő időszakban, akkor az MNB-alapkamat várhatóan még 2015 jelentős részében is a jelenlegi mélységi rekordon marad. Jackson várakozása az, hogy az MNB monetáris tanácsa 2015 második felében kezd hozzá a kamatemeléshez, és 2015 végéig 2,5 százalékra, 2016 végéig 3,0 százalékra emeli a jegybanki alapkamatot.

A Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai szintén azt emelték ki, hogy a magyar gazdaságban továbbra is jelentős a kapacitásfelesleg. Egészen 2015 késői szakaszáig változatlan MNB-alapkamattal számolnak, utána viszont 0,90 százalékpontnyi - vagyis a 3,00 százalékos alapkamat eléréséig tartó - kamatemelésre látnak mozgásteret.

A 4cast nevű londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház szakértői a keddi kamatdöntő ülés utáni kommentárjukban úgy ítélték meg, hogy az ülésről kiadott monetáris tanácsi közlemény nem utal a testület által deklarált, hosszú távra szóló semleges alapállás módosulására. Jóllehet a tanács továbbra is "fedezi magát" azzal a nemrégiben beillesztett kitétellel, hogy a mostani alapállás fenntartása az MNB előrejelzéseit alátámasztó várakozások teljesülésétől függ, a monetáris testület azonban egyértelművé tette, hogy egyhamar nem kívánja módosítani az alapkamatot - hangsúlyozták a 4cast elemzői.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.09.23 17:57

Még gyorsabban növekedhet a magyar gazdaság
2014. szeptember 23. 15:00, Info: portfolio.hu

Amennyiben idén megvalósulna a jegybank által jelzett növekedés, akkor 2006 óta a legmagasabb ütem lenne.


Idén 3,3%-ra gyorsulhat a gazdaság növekedése, jövőre pedig 2,4%-kal bővülhet a GDP - közölte a Magyar Nemzeti Bank a csütörtökön megjelenő inflációs jelentés főbb számait a szokásoknak megfelelően kedd délután. Az infláció idén átlagosan 0,1% lehet, és jövőre 2,5%-ra gyorsul a pénzromlás üteme.

A júniusi inflációs jelentésben foglalt számokhoz képest szembetűnő változás, hogy a jegybank szakértői stábja megemelte az idei GDP-növekedésre vonatkozó várakozását (2,9%-ról 3,3%-ra). A 2015-ös növekedést minimálisan hozták lejjebb az MNB közgazdászai. Inflációs fronton lényeges módosítás nem történt.

Amennyiben idén megvalósulna a jegybank által jelzett növekedés, akkor 2006 óta a legmagasabb ütem lenne.


Az infláció idén nulla százalék közelében alakulhat, az előrejelzési horizont második felében érheti el az árstabilitásnak megfelelő 3 százalék körüli értéket.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a mérsékelten alacsonyabb külső kereslet mellett is tovább folytatódhat a gazdaság növekedése.

A reálgazdaság élénkülése tovább folytatódott az elmúlt negyedévben, bővülő foglalkoztatás mellett az ágazatok széles körében növekedett a kibocsátás. Külső piacaink elhúzódó kilábalása és az orosz-ukrán konfliktus miatt kivetett szankciók mérsékelten alacsonyabb külső keresletet eredményeznek, azonban a belső kereslet élénkülésének köszönhetően tovább folytatódhat a gazdasági növekedés. A javuló konjunkturális kilátások, a Növekedési Hitelprogram, az enyhülő hitelkorlátok és az EU-források növekvő felhasználása továbbra is elősegíti a beruházások növekedését. Összhangban az előző negyedévekkel a lakossági fogyasztás élénkülésében jelentős szerepet játszik a foglalkoztatás fokozatos növekedése és az alacsony infláció miatt növekvő reáljövedelmek. A lakossági hiteleket érintő jogi és jogszabályalkotási folyamatok következtében növekszik a háztartások nettó pénzügyi vagyona, felgyorsítva az érintettek adósságleépítési folyamatát. Ugyanakkor a válságot követően csak lassan oldódó óvatossági megfontolások miatt a fogyasztás élénkülése továbbra is mérsékelt lehet. Az intézkedés növeli a háztartások jövedelmét, azonban az óvatossági megfontolások lassú oldódása miatt a megtakarítási ráta a válság előtti szint fölött maradhat. Előretekintve a hazai gazdaság bővülése a korábbiaknál kiegyensúlyozottabb szerkezetben folytatódhat.

Továbbra is magas a hazai finanszírozási képesség és mérséklődik a külső adósság.

A gazdaság külső egyensúlyi pozíciója 2014 első félévében tovább emelkedett, ami a külső adósságráták mérséklődésében is tükröződött. A következő években - a bővülő fogyasztás és beruházás miatt emelkedő import mellett is - a jelentős többletet mutató külkereskedelmi egyenleg magasan tartja a folyó fizetési mérleg többletet. A külső finanszírozási képességet a jövedelemegyenleg hiányának enyhe mérséklődése is támogathatja. Az új költségvetési periódus ellenére is magasan maradó EU-transzfer felhasználás mellett továbbra is számottevő maradhat a külső finanszírozási képesség. Ezzel összhangban tovább folytatódhat az ország sérülékenysége szempontjából kiemelten fontos adósságráták csökkenése, miközben a bruttó külső adósság csökkenését a jegybank önfinanszírozási programja is támogathatja.


A FORINT fokozatos erösödese varhato.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html