Kamatmentes lesz a Diákhitel2 - itt a bejelentés

A kormány arról döntött, hogy októbertől kamatmentes lesz a Diákhitel2, a Diákhitel1 esetében felvehető maximális összeget pedig havi 70 ezer forintra emelik - jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) államtitkára.
Domokos László, 2017. szeptember 19. kedd, 11:31
Fotó: Napi.hu

Így a képzési díj kiegyenlítésére fordítható Diákhitel2 esetében a kamat elengedése októbertől mindenkire vonatkozik, azaz a folyósítási vagy törlesztési fázisban lévő, illetve a jövőben felvett hitelekre is.

A szabad felhasználású Diákhitel1 esetében az eddigi havi legfeljebb 50 ezer forintról 70 ezer forintra emelik a felvehető összeget, a kamat továbbra is 2,3 százalék marad - tette hozzá Novák.

A most bejelentette döntés várható volt, ugyanis a hallgatói hitelrendszert működtető - az alapítói szándék szerint nyereségcél nélkül működő - Diákhitel Központ (DK) Zrt. mérlegfőösszege 2017. június végén 267,937 milliárd forint volt, 1,9 százalékkal csökkent 2016 végéhez képest. Ennek oka, hogy egyrészt folyamatosan csökken e a felsőoktatásban tanuló diákok száma, másrészt pedig évről évre kevesebben vesznek fel diákhitelt, így a DK-nek bőven marad mozgástere.

A bejelentés politikai előkészítése pedig két napja megtörtént, amikor a Fidelitas arra kért a kormányt, vizsgálja felül a diákhitel feltételeit, hogy az eddiginél is kedvezőbb és rugalmasabb lehessen a rendszer. Böröcz László, a Fidelitas elnöke azt javasolta, hogy a jelenlegi két százalékról csökkentsék nullára a diákhitel kamatát, a kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2-ből pedig az idegen nyelvi képzések díjait is lehessen fizetni.

HOZZÁSZÓLÁSOK